Bidrar med vad som krävs

|
Andre Enström besiktar en Patria, ett vanligt förekommande stridsfordon vid FS 18.

Sjöholm under huven på en Toyota. Får ibland improvisera under reparationerna när inte reservdelar finns på plats.

Andre Enström och hans arbetskamrater har sin tjänstgöring i Afghanistan sedan fem månader tillbaka. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter är att sköta om skytteplutonernas fordon och material och se till att de fungerar.
- Jag har inte varit rädd någon gång men man känner allvaret i insatsen. Speciellt när man är ute med grupperna och genomför operationer, säger Andre Enström.

Andre Enström och hans kompisar arbetar på en så kallad driftsstödsgrupp med många olika uppgifter. Förutom att reparera fordon och stridsfordon så utbildar de även förbandet. Vid behov tillverkar de hjälpmedel som kan förenkla tillvaron för soldaterna vid FS 18. Reparationstältet på plats liknar en bilverkstad hemma i Sverige.
- Arbetet i Afghanistan är inte som att jobba hemma i Sverige. Periodvis är det väldigt mycket att göra men emellanåt kan det vara lite lugnare. En sak man måste lära sig är att ta det lugnt när tillfälle ges. Fysisk träning är bra då och det försöker vi göra så ofta vi kan. Hela tiden har vi 60 minuters beredskap om bärgning eller fordonsreparationer behövs, säger Andre Enström. Han berättar också att de arbetar sju dagar i veckan och har inga fritidsbekymmer. Om vi har ledigt någon kväll kan det bli ett fika eller lite bokläsning.

Andre är ung man men har ändå hunnit göra andra insatser. Han har tidigare varit systemtekniker i bland annat Afrika, närmare bestämt Liberia. Under fyra månader tjänstgjorde han som mekaniker på stridsfordon 90. Mellan sina uppdrag har han pluggat och efter avslutad tjänstgöring i Afghanistan tänker han studera vidare till civilingenjör.

En annan mekaniker på driftsödsgruppen heter Sjöholm. Hans mål efter avslutad insats är att bli specialistofficer vid Försvarsmakten.
- Jag hade sökt som specialofficer redan före Afghanistan och kommit in på skolan. Men det här kom i vägen så jag fick uppskov och jag börjar vid nästa utbildningsstart efter insatsen, säger Sjöholm.

En dag är sällan lik en annan. Driftstödsgruppens anställda får många gånger fungera som tusenkonstnärer och fixa de som behövs med vad som finns på plats.
- En dag reparerar vi i fält för att andra dagen bogsera fordon och vid ett tredje tillfälle fungera som fordonsförare. Som man kan säga så bidrar vi med vad som krävs av oss, säger Sjöholm.

En valig dag utanför reparationstältet. En lång kö av fordon som ska vårdas och eventuellt repareras.

Kvälls och nattreparationer är vanligt förekommande.

Larmet går

|
Första ANA bärgaren får hjälp.

Häromdagen gick larmet för ”larmstyrkan”. ANA, Afghan National Army, hade kört fast med flertal fordon strax norr om Mazar-e-sharif. 3:e skyttegruppen fick i uppgift att eskortera kompaniets bärgare och en samverkansofficer till platsen för att hjälpa våra samarbetspartners.

När vi väl kom på plats visade det sig att tre traktorer, och fyra utav ANA:s egna bärgare hade satt sig i den mjuka åkermarken. Skyttegruppen agerade närskydd åt bärgarens besättning som slet hårt i solen. De arbetade effektivt och fick snabbt upp ANA:s ena bärgare, två utav traktorerna och en jeep som kom till platsen och självklart körde fast. En utav traktorerna stod dåligt till, så även vår egen bärgare körde fast och fick bärga sig själv. Timmarna gick, och det blev mörkt. Det beslutades att vi skulle avvakta med traktorn som stod dåligt till. De andra ANA fordonen blev uppdragna ur sankmarken. Klantigt nog lyckades även 3:e skyttegruppens pansarterrängbilar fastna, och bärgarens besättning fick därmed jobba ännu mer.
Gemensamt slit gjorde att vi lyckades bärga de fyra ANA bärgarna och två utav traktorerna som larmet hade gått för.

Men att sammanlagt ha bärgat tio fordon under en dag måste vara ett nytt rekord!

Vinschning.

Självbärgning med hjälp av spett.

De som fixar biffen

|
Joakim Pålsson och Lars Svensson är de som fixar lördagens grill.

Här är en del av gossarna som sätter guldkant på tillvaron. När lördagens middag kommer gör de allt för att förgylla vardagen och göra någonting extra. Det dukas med vita dukar och levande ljus i Camp northern lights matsal. Samtidigt som det bjuds på något extra gott. Vad sägs om denna meny: Grillad mangomarinerad oxfilé, vitlökssmör, rostad potatis och glassbuffé.

Som ni förstår så ser alla fram emot lördagens middag och avrundningen av veckan.
- Det händer att personer kommer fram redan på tisdagen och frågar om lördagens meny, säger Lars Svensson en av kockarna vid campen.

1:a skytteplutonen patrullerar i ett grönt Afghanistan

|

Samverkan.

När vi kom tillbaka efter vår senaste ledighet vart det mycket tid som ”larmstyrka”. Eftersom det var lugnt slapp vi åka ut särskilt ofta och det blev mycket tid för utbildning innanför grindarna och en del tid för beachvolleyboll.

Våren är i full blom i Afghanistan, knopparna brister och fåglarna sjunger. Det är grönt överallt. Nu är det fullt upp för 1:a skytteplutonen igen.

Vi har varit iväg på patruller i både närområdet och längre bort. Vissa patruller har varit på egen hand, och flera tillsammans med den lokala polisen, ANP. Det är bra att jobba ihop med ANP eftersom de kan lära oss mycket om sina områden. De har kunskap om byarna som vi annars inte kunnat tillgå. Samtidigt hoppas vi att det blir ett utbyte så att även de tar åt sig av våra kunskaper.

På våra patruller pratar vi med invånarna i byarna, gamla som unga, och ofta med byäldsten, för att få information om hur det står till. Information om de känner sig säkra, har fungerande vatten, skola för både pojkar och flickor… När vi är iväg på patruller längre bort får vi ett sjukvårdsfordon med oss som stöd. Deras sjuksköterskor brukar få i uppgift att besöka klinikerna i byarna för att få en uppfattning om standarden, och se om vi kan bistå på något sätt.

Nu faller inte regnet lika ofta och marken har börjat torka upp. Vi har även i uppgift att under våra patruller reka vägar som på kartan inte är kända. Ibland är vägarna bra och kan få sin plats på kartan, men det är inte alltid våra tunga och breda fordon tar sig fram på samma smidiga sätt som en åsna med släp. I veckan fick vi hjälp av ett gäng hjälpsamma bybor att dra upp vår Galt som höll på att glida ner i ett dike.

Vi tänker på er där hemma och räknar de få dagarna till vår nästa ledighet.

På fotpatrull.

Premiär för FS 19 anhörigblogg!

|
Idag lanserade FS 19 sin anhörigblogg, jättekul tycker vi!

FS 19 ska jobba på ungefär samma sätt som oss med sin nya blogg. Så nu har ni två bloggar att följa!

Adress till FS 19 blogg finner du till höger via "länkar" eller också klickar du här>

Vi utgår ifrån att ni lägger några kommentarer på deras blogg och önskar dom lycka till!

Besöksparadoxen

|
Fredrik Wass ingår i utlandsstyrkan FS 18. Han bloggar i DN.se om människor, tankar och upplevelser från den svenska insatsen i Afghanistan.

Sveriges insats i Afghanistan får mycket uppmärksamhet i den svenska medierapporteringen, speciellt när det inträffar allvarliga händelser. Men även inom Försvarsmakten är förstås intresset för verksamheten stort. Det finns trots allt ganska få platser i världen där vi genomför skarp militär verksamhet och behovet av erfarenhetsinsamling och utvärdering är stort. Ja, nästan så stort att det ibland tycks överskugga den faktiska verksamheten.

Under förra året hade Camp Northern Ligths över 7000 gästnätter på campen.

Läs mer >>>>

==========================================

Delegationer i Abu Dhabi

|
Per Westerberg och Christer Arvidsson.

Carl Bildt och Christer Arvidsson.

Ambassadör Bruno Beijer och försvarsattaché Övlt. Leif Ölmeborg.

Från vänster: Håkan Lundgren, Christer Arvidsson, Henri Heimonen, Petter Rodhelind, Björn Antonsson
saknas gör Camilla Rullander.


Veckorna 10 och 11 har präglats av flygstörningar och besök av flera delegationer.

Flygstörningarna har uppstått på grund av ett trasiga flygplan och därmed tidsförseningar och flyttade slottider i Mazar-e-sharif. Drabbade resenärer har erbjudits sol, bad och beachvolleyboll på Abu Dhabi beach, alternativt poolbad vid OnetoOne Hotel eller shopping under väntetiden.

Detachementet har orienterat flera besökande delegationer om verksamheten här i Abu Dhabi. Transitering av personal, inköp av förnödenheter och materiel till svenska kontingenten i Afghanistan var några av punkterna som nämndes.

Detachementet har i tur och ordning besökts av följande:
Den 24/2, riksdagens talman Per Westerberg med flera riksdagsmän.

Den 7/3, chefen för norska försvarsstaben, viceadmiralen Jan Erik Finseth, försvarsdepartementsrådet Erik Lund-Isaksen och norska ambassadören Åse Elin Bjerke m.fl.

Den 10/3, rikskriminalpolisens insatschef Lars Kvarnland samt Folke bernadotteakademiens Lillemor Henriksson och Tiina Heino.

Den 19/3, utrikesminister Carl Bildt med politisk rådgivare och pressekreterare. Detta var det första besöket en svensk utrikesminister avlagt i Förenade Arabemiraten.
Vid besöket deltog också ambassadör Bruno Beijer, förste ambassadsekreterare Josa Kärre och försvarsattaché övlt Leif Ölmeborg.

På utrikesministerns blogg, http://carlbildt.wordpress.com/ , kan man läsa om hela utrikesministerns besök i emiraten

Delar av UAE:s officiella fordonspark som användes vid Carl Bildts besök.

Övning - en del av vardagen

|
Sjuksköterska Tomi, rapporterar över de skadade till narkosläkare.

Under söndagseftermiddagarna hålls sjukvårdsövningar för besökande och personal som jobbar på den svenska campen. Utbildningen ges främst av personal från sjukvårdspluton. Söndagens utbildning handlade om TOS: taktiskt omhändertagande i strid.

Vid detta tillfälle var det två poliser från Spanien, två poliser från Frankrike, en finsk legal samt en grupp ur skytteplutonen som var med och övade. Gruppen delades in i en svensk och engelsk språkig. Utbildningen bestod i ett teoripass, ett praktiskt övningspass samt ett avslutande övningsmoment med samlad grupp.

Henrik på bilden var tillsammans med Bengt övningsledare för den praktiska sjukvårdsövningen.

Nicklas höll i teorin, med hjälp av ett bildspel. Ina, Tommy och Linda gick igenom tips för tournique, visade stabilt sidoläge samt en mall för överrapportering av skadad. Poliserna visade sin förstahjälpen -materiel och jämförde den med den svenska.

Efter den teoretiska delen tog deltagarna på sig sin stridsutrustning och genomförde en patrull, där de blev påskjutna. Soldaterna och poliserna besvarade elden och drog de skadade i skydd där de genomförde det första omhändertagandet, vilket innefattar stoppa blödning samt ge fri luftväg.

Skyttegruppchefen Fredrik samverkar medan hans soldater håller cordon.

Arbetet leddes på skadeplats av skyttegruppchefen Fredrik. Skyttesoldaterna som inte hjälpte till med omhändertagande av skadade kamrater höll cordon (skydd runt platsen) medan de två lastades in. Sjuksköterskorna bak fortsatte omhändertagande medan de kördes till ett bakre läge till sitt tält och som stod beredda att ge ytterligare avancerad vård.

IVA-sjuksköterska Ewa tar tillsammans med narkosläkare Anders hand om skadad nr 2. Längre in i tältet jobbar narkos-sjuksköterskan Fredrik tillsammans med kirurgläkaren Niklas med skadad nr 1.

Medaljutdelning – FS 18

|
Här nedan kommer några bilder från gårdagens utdelning av NATO-medaljen.










Fakta om medaljen:
NATO-medaljen är en internationell militär dekoration som tilldelas olika militärer i världen under överinseende av North Atlantic Treaty Organisation (Nato).

När man som svensk soldat tjänstgjort minst 30 dagar i en icke-artikel-5-operation i Natos regi så får man en särskild medalj för det.

På medaljens framsida syns Nato-emblemet i form av en kompassros. För insatser i Afghanistan står det ”Isaf” på bandet.

På medaljens baksida står det "IN SERVICE OF PEACE AND FREEDOM / AU SERVICE DE LA PAIX ET DE LA LIBERTE", fritt översatt ”I fredens och frihetens tjänst”.

Efter halva missionen

|
Fordonspatrull före leave.

Efter att nästan på dagen ha genomfört halva missionen var det dags för den andra ledighetsperioden, det som kallas ”leave”.

Även om det blir svårt att beskriva en ”vanlig dag” så faller mycket in under begreppet rutin; man vaknar, är på planeringsmöten, gör sitt jobb och, om det finns tid genomför fysträning för att sedan sova innan nästa dag börjar. Sakerna där emellan är annorlunda varje dag. Det fantastiska med att tjänstgöra med ett gäng som kollegorna, vännerna och kamraterna på FS18 är att varje dag medför åtminstone en överraskning.

Men dagarna innan en leave försvinner allt som heter rutiner, i alla fall i ens sinne. Man vaknar, går på planeringsmötena, gör sitt jobb men hela tiden med Sverige luft någonstans i bakhuvudet. Andra saknar stadens puls, vissa vill hålla om sina älskade, andra har aldrig sett fram emot att få måla om hallen så mycket som nu, just för att den hallen är så långt borta just då. I mitt fall handlade det om att få andas i Öresunds friska doft, få sova min i min egen säng och att få umgås med familjen och vännerna.

Den stora dagen är alltid lite resfebrig, man vet inte riktigt om man glömt något, har man med sig alla souvenirer och vart fanken är mitt pass? Till slut finner alla allt det som ska med och resan till Svea rike får sin start efter en smärre försening som vi i min grupp skämtar bort. Oron trösthandlar man bort på det norska PX:et som är lite av en mindre version av dagligvaruhandel och överprissatta kläder, klockor och krimskrams.

Solbränna under resan på väg hem.

Efter många om och men och den kortaste bussresan i hela världen (ungefär 50 meter från terminalen till flygplanet) så startar vi vår resa mot Sverige. Nu återstår endast en natt i Abu Dhabi då förseningen gjort att alla biljetter måste bokas om. Trösten vi får är nästan en heldag på stranden med 35 plusgrader, sol och bad eller shopping. Tack ni som jobbar på hotellet!

Ett dygn efter utsatt tid landar jag tillsammans med några av mina vänner i Köpenhamn, andra i Stockholm och vår leave med alla obefintliga rutiner som ska avnjutas.

På återseende!

Försvarsmaktens slutsatser

|
Försvarsmaktens undersökningskommission, FMUK, har i veckan haft en muntlig delredovisning för Högkvarteret om attacken i Afghanistan den 7 februari i år då två svenska officerare och en lokalanställd tolk stupade.

Läs mer på Försvarsmaktens hemsida >>>>>

Träff på Soldathemmet vid Livgardet

|
Den 9-10 april

För dig som har sambo/särbo/make i eller på väg till utlandstjänst.

Detta är en träff för dig som har din livspartner redan i tjänst utomlands eller som är på väg att åka. Tanken är att träffas och utbyta erfarenheter med andra i samma situation.

Vi kommer att inleda med en betraktelse över ”Hur visar vi omtanke om varandra” och känslan ”Ilska över att bli lämnad i sticket”. Ingen kan förstå och peppa en så mycket som någon som är i samma situation.

Vi börjar med ett gemensamt samtal och fortsätter under det att vi tillsammans lagar mat i soldathemmets kök, samt under den gemensamma middagen.

Träffen är utan barn för att i lugn och ro kunna utbyta tankar och med möjlighet till övernattning på befälshotellet på Livgardet.

Träffen börjar fredagen den 9 april klockan 17.00 och avslutas med gemensam frukost på lördag den 10 april.

Anmälan görs till: Soldathemmet.livgardet@tele2.seeller telefon 08-581 711 40, senast den 7 april.

Pluton med bred kompetens

|

Sjukvårdsplutonens brandmän fick se vilken utrustning som fanns.

Sjukvårdsplutonens personal har en mångfasetterad bakgrund. Bland annat har de fyra stycken soldater med bakgrund som brandman. En soldat arbetar heltid med detta på sin ordinarie arbetsplats hemma i Sverige.

Vårt förband har utrustning att bistå med räddninghjälp vid till exempel en trafikolycka med fastklämda personer. Soldater med tidigare erfarenhet inom räddningstjänst har möjlighet att nyttja denna utrustning som finns vid plutonen.

Samverkan genomförs med den finska enheten som har utrustningen för räddninghjälp. Sjukvårdsplutonens brandmän fick se vad som fanns samt se över vilka nya rutiner som behövs. Det arbetas på en fortsatt samverkan och framtida övningsupplägg för att samträna fler enheter för att skapa en större redundans.

Bollspel som återhämtning

|
Aktivt spel på plan.

När verksamheten och vädret tillåter är volleybollplanen på Camp Northen Lights en populär plats. Och den är då ofta upptagen av entusiastiska spelare. Stabs- och understödskompaniet genomförde nyligen en volleybollturnering.
Många var kallade och få…
Sjukvårdsplutonen hade överlägset flest deltagare. Grupperna var mixade och humöret var på topp.

Det vinnande laget från vänster Per, Petter, Jonas, Fredrik och Sebastian.

OMLT - En dag på (afghanska) kontoret

|

07.45
Efter en frukost med amerikansk touch och alla de kalorier som behövs ställer vi upp framför respektive dörr i korridoren och har en kort uppdatering om dagen. Den tyske överste som är vår team-chef citerar nyheter från BBC och dagens programpunkter gås igenom. Ett utmärkt tillfälle att samverka med de andra erbjuds.

08.30 Morgongenomgång nere på ANA-campen (Afghan National Army) och afghaner och mentorer trängs för att höra om de senaste 24 timmarna och dagens begivenheter. Generalmajoren som är stabschef bekräftar att det klockan 14.00 skall hållas en ordergenomgång.


09.10 Efter morgonbriefingen går jag till den afghanska personalavdelningen, G1. Hälsningsproceduren tar en dryg halvtimme, det är många personer på kontoret för tillfället och alla vill byta några ord. Jag frågar den seniora sergeanten om morgonens briefing där några siffror inte tycktes stämma.

Det visade sig dock bero på den mänskliga faktorn, han som skulle presentera hade glömt att hämta det senaste materialet. Chefen för underofficersavdelningen, Major Assam, har en snygg penna i sin bröstficka, något jag påpekar och vips har den bytt ägare. En del av den afghanska kulturen är att ge bort det som vännerna gillar.

Till slut kliver jag in på Överste Rafiqs kontor, det är han som är personaldirektör för den 209:e kåren i norra Afghanistan och min huvudsakliga motpart. Vi sitter och pratar om ditten och datten, en del frågor som dykt upp i samband med den tredje brigad som skall upprättas och om hur mycket snö det kommit i Sverige. Afghaner gillar att skämta och vi skrattar en hel del medans vi dricker te och pratar.

När översten trycker på en trådlös knapp på skrivbordet tittar assistenten in som gubben i lådan och frågar vad som skall göras. Naturligtvis har jag min egen tolk, Tawfiq, vid min sida hela tiden. Som vanligt hinner jag med hälften av punkterna på min lista, så är arbetet här – man planerar för en sak men så händer något och så gör man något helt annat istället.

Från att ha varit frustrerande i början är det nu mest kul att se vad dagen har att bjuda på. Att lösa problemen när de uppstår istället för att oroa sig i onödan är också ett afghanskt förhållningssätt. Något vi i Sverige kanske har att lära av.


Plötsligt dyker ställföreträdaren in på rummet och viftar med händerna. Det händer något på gården utanför och vi hastar ut. Träden som beställts har kommit och vi hjälps alla åt att plantera dem utanför kontoret, det blir mandel och aprikosträd och vi turas om att hålla i träden när de grävda hålen skottas igen.

Det är en symbolisk handling som ändå är rätt typisk för en arbetsdag. Översten berättar en gammal historia om en skämd fisk som såldes som färsk och andemeningen är att träden förmodligen har varit torra för länge och kanske inte kommer att klara sig. Historier och liknelser har också en viktig roll i det afghanska samtalet.

När det är dags för lunch går jag tillbaka till den internationella delen av campen och äter grillat utomhus i solen med några norska kollegor. Vi pratar om jobbet och Skandinavien och längtar allt hem lite.

13.30 Åter på den afghanska campen och ser de sista förberedelserna inför genomgången klockan två. Pratar med planeringsofficeren Major Nebi från personalavdelningen och han behöver ha hjälp att översätta några meningar till engelska så att mentorerna också skall förstå. Min tolk som har jobbat i tre år i samma befattning löser det snabbt. I vanliga fall brukar vi simultantolka alla genomgångar men det är ändå bra att allt material även finns på engelska.


19.00 Kvällsmöte för att utbyta information mentorer emellan och med den amerikanska sidans representanter. Därefter går vi direkt till vår welfare, en slags ”fritidsgård” och deltar i veckans Waffles & Quiz, dvs våfflor och frågesport. Det går inte så bra för mitt lag men våfflorna var goda och skratten många. Så är ännu en dag på kontoret till ända.

Firandet av det nya året

|
Den blå moskén i Mazar-e-sharif i Balkhprovinsen i Afghanistan anses vara en av de shiamuslimska viktigaste helgedomarna. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle än Nouruz.

I världens olika länder, kulturer och religioner finns ett antal olika kalendrar, och firandet av nyår är viktigt inte bara för de troende. Ofta har man stora festivaler som pågår under flera dagar före och efter själva nyåret. Just nu pågår nyårsfirandet i Mazar-e-sharif och kallas Nouruz.

Nouruz firas för att välkomna våren och betyder, ny dag. Den infaller den 20 mars, 21 mars eller 22 mars, beroende på solens position över horisonten.

I Mazar-e-sharif märks det tydligast på alla människor och bilar som fyllt stadens gator och torg. Det pratats om att 100 000 afghaner har kommit hit. Deras mål är att besöka den Blå moskén och delta i firandet av det nya året.

- Nouruz firas som en festival här i Mazar-e-sharif. Det hela startar med att flaggan hissas på området vid den Blå moskén. I hela 40 dagar pågår firandet. Första dagarna är intensivast, folk klär upp sig och firar på olika sätt tillsammans med vänner och bekanta. Människor träffas och man anordnar olika tillställningar samtidigt som olika sportevenemang och uppträdande pågår. Firandet avslutas med halning av flaggan, säger Hamidullah Arman, afghansk mediakoordinator vid den svenska campen.

Under den första delen av nyårsfirandet har det svenska förbandet FS 18 till uppgift att hjälpa det afghanska folket, polisen och armen om det behövs, samtidig som man står i beredskap om något skulle hända.

Hamid Hamidullah Arman, afghansk mediakoordinator vid den svenska campen.

Försvarsmakten kommenterar

|
Brottstycken av ett samtal
Under lördagen publicerade TV4 ett inslag som hävdade att Försvarsmakten försöker mörklägga ett antal fakta i de nu pågående utredningarna efter förlusterna den 7 februari. Som bevis för detta grundlösa påstående används en inspelning från en mobiltelefon. Telefonsamtalet läggs till, enligt TV4, en rad andra misstag, som att inte polis beretts möjlighet till att besöka skjutplatsen eller att det tagit tid att få utrustningen från de stupade till Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL). Samma historia använder i dag Aftonbladet.

Läs mer >>>>

Återvänt efter leave

|
En av våra soldater med byns moske i bakrunden.

Då har 2.plutonen återigen anlänt till sitt. Det är med starka känslor och en surrealistisk känsla av allt som har drabbat oss, då vi förlorade våra vänner och chefer, Johan och Gunnar. Nu är det med fokus på uppgiften och med de fina minnena av våra kamrater som vi ska göra vårt bästa och vara så proffsiga vi kan denna sista period av missionen.

Jag tror att Johan och Gunnar hade velat att vi inte ska ge upp, utan nu kämpar vi vidare. Nu ska vi visa hur duktiga vi är och vilka föregångsmän våra chefer var och att dom kan vara stolta över oss, och hur bra dom har format oss soldater på 2.plutonen innan de rycktes ifrån oss.

Påväg till området en tidig morgon.

2.plutonen har hunnit med en gedigen första period med träning i att klara av uppkomna situationer. Vi har dessutom hunnit med en dagspatrull ute i närområdet.
Det var en fotpatrull i en by samt lite fordonsorientering i området. Och även ett besök på en större skola. När vi anlände till skolan var det sen eftermiddag och skolan hade slutat för dagen, men det fanns ett tiotal barn kvar i närheten som lekte.

Första intrycket vi fick var att barnen var rädda för oss och väldigt reserverade när vi försökte få kontakt med dem, vissa sprang iväg. När vi fick delat ut en fotboll och Isaf news så började stämningen lätta, och tack vare vår tolk som var mycket duktig så slutade det med att vi hade barn runt oss överallt, uppskattningsvis säkert 20-40 barn, ungdomar och även några äldre.

Vårat mobile medical team för dagen, hjälpte lokalbefolkningen med lättare skador osv.

Vägsök in till byn påbörjas därefter avsutten fotpatrull genom byn.

Välkommen till anhöriginformation för FS 18

|

Anhörigträffarna genomförs på följande platser och tider:

Halmstad LV 6, torsdagen 15 april kl. 20.00

Skövde P4, fredagen 16 april kl. 19.00

Stockholm, Karlbergs slott, lördagen 17 april kl. 14.00

Boden I 19/A9, söndagen 18 april kl. 14.00 Inställd läs mer>

Östersund, måndagen 19 april kl. 19.00

Mer information kommer senare.

Fortlöpande utbildningar

|
Här ses sjuksköterskan Henrik instruera franska och holländska poliser i bårlastning.

Sjukvårdsplutonen erbjuder varje söndag sjukvårdsutbildning under cirka två timmar. Olika undervisningspaket finns på ett rullande schema. Allt ifrån repetition till nya utbildningar. Här kommer några exempel: Förflyttningsteknik under omhändertagande, förbandsmateriel, sjukvårdsorganisation, bårar och så vidare. Utöver denna specifika regelmässiga utbildning genomförs samverkan efter behov mellan vissa enheter.

Sjukvårdsplutonens mobile medical team (MMT) har också ett mentorskap med skyttekompaniet där de stöttar sjukvårdare på en eventuell skadeplats.

"Nu stärker vi stödet för Sveriges veteraner"

|
Sverige spelar en viktig roll för internationell fred och säkerhet genom ambitiöst deltagande i militära insatser internationellt. Det är viktigt också för vår egen säkerhet.

Sverige har bedrivit insatser internationellt sedan 1948. I vissa fall har det varit frågan om fredsbevarande insatser med förhållandevis låg risknivå, men i andra fall har det varit fråga om insatser förenade med betydande risker. Sammantaget har genom åren 81 svenskar förlorat livet i dessa insatser, varav 16 fallit i strid. Inte minst insatsen i Kongo för 50 år sedan finns i dessa dagar i vårt minne.

Läs mer på regeringens hemsida

Lägessammanfattning OMLT KANDAK

|
Hanna i samtal med ställföreträdande kandakchef där en av vår tolkar möjliggör en förhoppningsvis givande dialog.

Under dem senaste dygnen har verksamhet av lite olika karaktär genomförts vid OMLT KANDAK. Tänkte med dessa rader och bilder, uppdatera medarbetare vid FS18, anhöriga och övriga som brukar ta del av vår blogg om vad som händer och sker här nere i insatsområdet och då förstås ur ett OMLT-perspektiv.

Arbetet med att utveckla, som jag ofta säger ”vår kandak” vilket kanske låter lite egoistiskt men det är så vi känner för våra afghanska kollegor, är varierande och oerhört stimulerande.

Under veckan har vi bland annat haft en reporter på besök, nämligen Hanna Sistek, som till viss del varit som vi säger ”embedded”, dvs. levt med vårt förband under några dygn. Vi hoppas att dygnen blev givande även för Hanna i hennes dagliga profession såsom journalist, för det visade dem sig bli för oss. Att diskutera och få ta del av andras tankar och synsätt är utvecklande. Särskilt när då dessa kommer från någon yttre betraktare som ser på vår verksamhet med ”andra ögon”. Hannas engagemang och vilja att få kunskap om vår verksamhet gjorde nog att ingen inom förbandet gick miste om hennes närvaro.

Under veckan har även en avtackning skett av våra tolkar. Tolkar som varit en del av förbandet sedan vi tog över uppgiften som OMLT för 2.KANDAK. Vi är tacksamma för allt stöd dessa individer givit oss och inte då bara avseende kommunikation med vår motpart, utan även all kunskap och erfarenhet som de försökt bringa över till oss avseende förbandet och dess individer.

Kn Mårtensson lämnar över gåva som tack för goda insatser till Farhad.

Som sig bör har även operativ verksamhet genomförts dem senaste dygnen. Vid detta tillfälle var det inte bara enheter ur ”egen kandak” och då förstås med enhet ur OMLT som deltog, utan även representanter från polisen (ANP) och våra kollegor vid PRT MES och då närmare bestämt PO i SHERBERGHAN var närvarande och delaktiga.

PO SHE beredda för framryckning med övriga deltagare i gemensam patrull.