Tack alla besökare, nu sätter vi punkt...

|
Så var det dags för det 345:e och sista inlägget på FS 18 anhörigblogg.

Som ansvarig för bloggen vill jag passa på att tacka alla engagerade anhöriga och andra intresserade som följt oss sedan september förra året. Tack vare era uppmuntrande kommentarer och mejl så har vi fått extra energi att hålla bloggen uppdaterad.

Duktiga bloggare på förbandet

Alla våra fantastiska bloggare ska också nämnas, utan ert material lämnade på USB-stickor, mejl och ibland handskrivna lappar hade aldrig bloggen blivit något. Tack också för alla fina bilder ni skickat in.

Anhöriginformation viktigt för FS 18
Skickar ett särskilt tack till chefen som med sitt stöd och alla glada tillrop varit avgörande för att bloggen skulle bli till. Från första möte blev det tydligt att anhöriginformation skulle vara ett av förbandets fokusområden. Stödet var bra att ha i ryggen speciellt i början när det gick lite trögt. Ganska snart ökade intresset och under perioder var det "kö" för att komma med.

Var är min soldat?
Den vanligaste kommentaren och önskemålet är och förblir att se sin egen soldat på bloggen. Många är dom som tyckt att jag också borde varit med på bild lite oftare, blir ju inte så när man för det mesta står bakom kameran. Men idag är jag med längst till höger i första raden, håll till godo!

Ha en riktigt trevlig sommar!

Henrik, PAO och bloggansvarig FS 18


Minns du alla huvudbilder? Här kommer de i repris:


Fakta FS 18 anhörigblogg

  • 51 790 unika besökare sedan starten
  • 1 600 besök fick bloggen per dygn
  • 41 % av besökarna följde bara vår blogg
  • 44 % besökte bloggen flera gånger om dagen
  • Kostnad för blogg, utvärderingsverktyg och statistikprogram = 0:-

Bloggen är utvärderad

|
Från anhörigdagen på Livgardet

Nu har vi sammanställt den utvärdering av bloggen som vi bad er fylla i för några veckor sedan. Det blev idel lovord något vi tycker är jättekul.

Under den gångna veckan har vi som vi berättade varit på utvärderingsseminarium. Där presenterades bland annat era synpunkter för Försvarsmaktens ledning och staber.

Det som var återkommande bland era synpunkter var att tryggheten för anhöriga ökat tack vare bloggen.

Några axplock som sammanfattar vanliga synpunkter från er:

”Det har varit bra att soldaterna själva har bloggat. Det är tredje gången våran anhörige är iväg. Jämfört med de tidigare så har man mer koll på läget och det känns inte lika tufft att vara hemma.”

”Som syster är jag tacksam för bloggen. Då en icke talför broder inte berättar vad som händer så är detta mitt sätt att känna närhet till min bror o få dela hans och de andras vardag.”


”Tryggheten av att få aktuell information. Kan efter min sons tjänstgöring så här långt konstatera att vi hade varit mer oroliga utan bloggen”

”Att vi också kunde vara med och dela oro och sorg och att få delge de drabbade familjerna vårt deltagande betydde väldigt mycket.”

Medaljceremoni vid Armémuseum

|
Två rotar JAS39 Gripen gjorde formation för saknade kamrater.
Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

I strålande solsken och med arméns musikkår på plats genomfördes idag medeljceremonin på armémuseum.



Läs mer om ceremonin på forsvarsmakten.se

Läs mer på svt.se

Lyssna på studio ett i P1



Nu är alla hemma!

|
30 timmar försenade men nu är de äntligen på plats. För drygt 20 minuter sedan landade vår försenade kamrater i Sverige.

Ytterligare en enhet hemma

|
Utrustning tas omhand av soldater som precis anlänt till Livgardet.

För en liten stund sedan anlände ytterligare en enhet till Livgardet. Deras resa hade gått enligt plan och egentligen skulle de varit sista gruppen att komma till Sverige, tyvärr blev det inte så.

Försenade gruppen är snart hemma
Nu väntar vi bara på den sista gruppen, de beräknas anlända till Sverige senare ikväll/natt. Det kommer bli många trötta soldater på medaljceremonin imorgon...

Medaljceremoni på armémuseum

|

Här hittar du som anhörig information om morgondagens medaljceremoni>

Kamraterna är på väg hem

|

Nu har våra sista kamrater ur FS 18 lämnat insatsområdet. Det är nu två grupper som är på väg till Sverige.

Näst sista gruppen (försenade flyget)
Här har det som vi beskrev igår blivit förseningar, denna grupp kommer att landa torsdag kväll/natt den 3/6. Enligt plan skulle gruppen vara klar med sitt hemkomstprogram på fredag. Så blir det inte med anledning av förseningar, istället kommer allt att vara klart till söndag lunch.

Enheter i detta flyg: OMLT, PL2, EOD, Alfa Quebec

Sista gruppen (flyg enligt plan)
Den sista gruppen kommer att landa i Sverige enligt plan under torsdag eftermiddag 3/6. Hemkomstprogrammet är klart söndag lunch.

Enheter i detta flyg: Delar av OMLT, MOT och PO

Permissioner så ni kan träffa era soldater
För de soldater som vill ha möjlighet att träffa sina anhöriga direkt efter medaljceremonin så kommer de att få den möjligheten. På lördag morgon klockan 08:00 startar sedan hemkomstprogrammet på Livgardet. Utryckning sker för bägge grupperna under söndagen.

För de soldater som vill åka tillbaka till Livgardet efter medaljceremonin så går bussen 15:00. Väljer man att stanna kvar i Stockholm så ansvarar man själv för resan till Livgardet.

Varför genomförs hemkomstprogram?
Försvarsmakten genomför hemkomstprogram med all personal som genomfört utlandstjänst. Hemkomstprogrammet är uppbyggt utifrån tidigare erfarenhet. Anledningen är att ingen som mår dåligt ska behöva lämna förbandet med risk att det blir problem på hemmaplan. I detta ligger en skyldighet inom ramen för Försvarsmaktens långsiktiga arbetsgivaransvar.

Vi har förståelse för om många som planerat saker är besvikna. Vår förhoppning är att vi ska lösa allt till det bästa för den enskilde.

Är det säkert att vår soldat hinner till ceremonin?
Om det inte blir ytterligare förseningar vid mellanlandningar så kommer de att vara på plats.

Relaterad information på www.forsvarsmakten.se

Hemresor

|
Förbandsledningen har sedan igår varit i kontakt med Armétaktisk stab (ATS) om hemresorna för soldaterna ur FS 18.

Efter lunch hoppas vi via bloggen kunna ge senaste besked från insatsområdet och plan för hemrotation.

Flygförseningar

|
Problem med tillstånd har försenat hemrotationen för de sista soldaterna ur FS 18. För varje flygning som sker så krävs ett diplomattillstånd som utfärdas av Utrikesdepartementet.

Dessa tillstånd har även tidigare varit ett problem när vi reser till och från insatsområdet. Följdverkningarna blir stora med förseningar och allt vad det innebär.

Armétaktisk stab (ATS) jobbar just nu hårt för att hitta en lösning så att soldaterna ska hinna hem till fredagens medaljceremoni.

Ni har gjort ett bra jobb FS 18!

|
Överste Christer Tistam berättade om vår tid i insatsområdet för intresserade åhörare.

Idag var det dags för utvärderingseminarium på Försvarsmaktens Högkvarter. Värd var chefen för FS 18 och besökarna bestod av företrädare från olika avdelningar som jobbat med förbandet under insatsen.

FS 20 förbereder sig
Andra viktiga deltagare var chefer ur FS 20 som nu börjat förbereda sig inför sin insats. Om drygt sex månader tar de över efter FS 19.

Imorgon fortsätter seminariet på Livgardet då FS 20 kommer att få särskild information från chefer ur vårt förband.

En nöjd Arméinspektör
Arméinspektören general Berndt Grundevik avslutade mötet och summerade vår insats med att han var mycket nöjd. Ni har gjort ett bra jobb under er tid i Afghanistan, sade Berndt Grundevik när han under eftermiddagen avslutade seminariet.

Några av våra chefer svarar på frågor under en paneldiskussion.

General Berndt Grundevik avslutade seminariet genom att rikta ett särskilt tack till FS 18.

Medaljparad på Livgardet

|
Några kamrater som inte kan närvara vid medaljceremonin kommande fredag fick för några dagar sedan medalj på Livgardet.

Chefen medaljerade denna gång med Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

Läs mer om medaljen här>