Erfarenhetsutbyte om anhörigstöd

|
Idag fick vi information från Svenska Soldathemsförbundet som säkert är intressant för er anhöriga.

Den 23-24 september arrangerades konferensen "Military Family Support" på MHS Karlberg i Stockholm.

Läs mer om konferensen och Svenska Soldathemsförbundets arbete på deras webbplats>


Några rader från Norge

|
Jag är just nu i Norge så det är kul att kunna gå in och läsa om verksamheten där hemma!

Jag har fått positiva rapporter från Stabschefen med flera. Bra jobbat allihop och kämpa vidare nu när sannolikt höstmörkret närmar sig.


Just nu är jag också på befattningsutbildning! En kurs för "commanders" som genomförs vid Norwegian Defence International Centre, NODEFIC, i Norge.

Här har jag träffat tidigare tjänstgörande i Afghanistan från olika länder samt inte minst kunnat "bygga nätverk" med företrädare för FS 19, alltså de som skall lösa av oss i maj nästa år.

Vi ses snart igen, inte minst då det blir dags för den insatsspecifika utbildningen (ISU).

Christer Tistam
Chef för 18:e kontingenten

Sambandsövning i Enköping

|
Här testar jag vår sambandsutrustning.
Foto: Sandra Isacsson

I snart två veckor har jag och resten av G6 befunnit oss på LedR för våra befattningsutbildningar. G6 är en enhet inom prt-staben som jobbar med samband och ledning. LedR är ett regemente i Enköping som har ofantligt många kaffemaskiner!

För mig är det åtta år sedan jag satte min fot på LedR, dåvarande S1. Jag gjorde lumpen här som stabsassistent och muckade April 2001, det är otroligt vad fort åren går och hur snabbt minnet flyr.


För mig har det varit mycket att ta igen dessa veckor, både tekniskt kunnande och inte minst det språkliga, Försvarsmakten och dess anställda bemästrar verkligen förkortningar av alla dess slag. Det är lätt att efter åtta år i det civila sitta som ett frågetecken när diverse diskussioner sätter igång.

Kenneth vid en av våra bilar, i bakgrunden skymtar ni Dennis.
Foto: Sandra Isacsson


Royne studerar kartan inför nästa övning.
Foto: Sandra Isacsson

Som fotona visar så var vi haft övning där vi testat radiosambandet i Enköpingsområdet. Som väntat gick det briljant för alla två bilar.

Nu sitter teknikkunskaperna som en smäck i oss alla. Veckorna här har varit fyllda av teori och möten med nya fantastiska kollegor. Några vi knutit nya band med är bland annat folk inom Psyops, information, transport och sambandsgruppen.

Vi har avnjutit fantastisk mat från värnpliktsmatsalen och druckit den fantastiska belgiska ölen nere på mässen.

Nästa vecka bär det åter av mot Livgardet för en veckas stabsträning och andra intressanta saker.

Sandra Isacsson – stabsassistent – FS 18

Medieintresset ökar

|

Idag fick vi besök av tidningen Värnpliktsnytt* som ville känna förbandet på pulsen. Daniel, Erik och Stefan från skyttekompaniet svarade på frågor om hur de upplever utbildningen, och tiden fram till insatsen i Afghanistan.

Daniel Andersson, Erik Jansson och Stefan Murmester intervjuas av Gabriella från Värnpliktsnytt.
Foto: Henrik Eskilsson

Artikeln kommer att publiceras i tidningen som utkommer den 22 oktober. Förhoppningsvis kommer den även att gå att läsa via Värnpliktsnytts webbplats.

Omfattande medierapporteringen
Som anhörig följer du säkert nyhetsrapporteringen från Afghanistan. Här på hemmaplan börjar media bli allt mer intresserade för vår kommande insats.

För att vi ska ha koll på medierapporteringen om Afghanistan hängs veckosammandrag upp i korridorerna. Det skrivs en hel del och senaste veckan blev sammandragen 18 sidor!

Ibland är det svårt för oss att följa allt som händer i media, det blir ofta sena kvällar och då prioriteras tv-tittandet bort.

Idag på tåget berättade en soldat att han helt missat rapporteringen om ”helikopterrånet”, nyheten fick han reda på när han ringde hem. Vi vet vad medierna rapporterar om när det gäller Afghanistan, men i övrigt kan vi missa en del...

Ha en trevlig helg!

Henrik Eskilson, Press- och Informationsofficer - FS 18
* Värnpliktsnytts skriver för Sveriges värnpliktiga och ska granska Försvarsmakten och försvarsfrågor ur de värnpliktigas synvinkel.

Resan gick vidare till våra tekniker

|
Försvarsmaktens Tekniska Skola, FMTS, ligger i Halmstad och här utbildas våra elverks- och fordonsmekaniker. Vi fick en bra inblick i verksamheten och även möjlighet att följa olika övningsmoment.

Närmast kameran mekaniker Tomas Persson och längst bort i bild chef reptroppen Dan Axelsson.
Foto: Björn Rydbeck

För att fungera i insatsområdet måste våra fordon och övrig materiel fungera och för det krävs soldater med bra förmåga att felsöka, och snabbt fixa till det som behöver underhållas eller repareras.

En övning vi följde gick ut på att några tekniker orsakade ”övningsfel” och de andra lagade dem. När ni ser utrustningen så förstår ni att det går att hitta på många knepiga fel…

FMTS hade god förmåga och resurser att analysera eleverna och deras utbildningsnivå. Det innebar att alla fick en skräddarsydd utbildning och inte behövde genomföra delar som de behärskade sedan tidigare.

En av våra funderingar på resan hem var hur vi ska stödja våra tekniker, för vi känner en viss oro att de kommer att ha en hög arbetsbelastning under insatsen.

Slutligen vill vi tacka personalen samt FöMedC och FMTS för de välordnade besöken!

Kapten Björn Rydbeck, Military Assistant - FS 18


Fler bilder från besöket i Halmstad:


Våra mekaniker genomför felsökning i elverk av mindre modell. Från vänster: Jan Frejd och Anders Olofsson.
Foto: Björn Rydbeck

Felsökning i elverk av större modell.
Foto: Björn Rydbeck



Motorkontroll genomförs av Dan Axelsson.
Foto: Björn Rydbeck


Chefen visas runt i gummiverkstaden av personal från FMTS.
Foto: Björn Rydbeck

På besök hos sjukvårdspersonalen

|
Under förra veckan var chefen och undertecknad på besök vid Försvarsmedicincentrum, FöMedC, i Göteborg för att träffa vår sjukvårdspersonal.

Fokus var att ser hur det gick med utbildningen och hur stödet fungerar från FöMedC.

CO FS 18 i samtal med personalen i Göteborg
Foto: Björn Rydbeck

Vi hann bland annat med att bekanta oss med personalen, följa en sjukvårdsledningsövning och informera om det senaste läget. Utbildningsplatsen är unik och vi fick intrycket av att personalen var nöjd med sin tid i Göteborg.

Kommendanten FöMedC, Cecilia Gustavsson, Sjukvårdsplutonchef och utbildningsledaren FöMedC lyssnar på en föreläsning.
Foto: Björn Rydbeck


På fredag är tre veckors utbildningen klar och då återvänder sjukvårdspersonalen till Livgardet.

Nästa stopp blev Halmstad, mer om det imorgon!

Kapten Björn Rydbeck, Military Assistant - FS 18

En uppmaning från en besökare!

|

"Det är genialiskt med en blogg... Jag blir så glad över alla dom förändringar som sker vilket underlättar för era anhöriga. Stor eloge till er!"

Så skriver Anki en av de bloggare som länkar till FS 18 anhörigblogg. Hon skickar även med en uppmaning till alla anhöriga:

"Jag kommer att åka på en internationell konferensen om försvarets arbete för anhöriga i veckan. Har ni nått som ni vill få ändring på så hör gärna av er."

Besök bloggen>

Besökarna har hittat till bloggen

|
Det är kul att se att besökarna börjar hitta till vår anhörigblogg! Under kommande vecka skickas inbjudningar till anhörigdagen ut och då bör vi bli fler, än så länge har adressen främst spridits via våra anslagstavlor.

Tydligen har anslagstavlorna funkat riktigt bra, vi snittar redan på drygt 100 besök per dygn!

Andra bloggar har nu börjat länka till oss vilket bör driva lite extra trafik. Under veckan hoppas vi kunna publicera lite mer material så håll utkik på bloggen!

p.s. vill du alltid vara uppdaterad så klicka på länkarna till höger och prenumerera på uppdateringar. Enkelt och bra! d.s.

/Henrik, PIO FS 18

Sjukvårdsplutonen intervjuas av P4 Göteborg

|
Klicka på bilden så kommer du direkt till inslaget. För att lyssna krävs det att du har Real Audio eller Windows mediaplayer installerad i din dator.

På Försvarsmedicincentrum i Göteborg pågår utbildningen för sjukvårdsplutonen. P4 Göteborg har intervjuat Cecilia och Stina som åker med oss som kirurg respektive sjukvårdsplutonchef.

I klippet kan du även lyssna till Försvarsmaktens arméöverläkare.

Klicka på bilden så kommer du direkt till inslaget som ligger kvar i 30 dagar.

Tid i inslaget
13:20-19:24 Ulf - stabs- och arméöverläkare

22:30-29:59 Stina - kirurg, Cecilia - sjukvårdsplutonchef

Mer information om Försvarsmedicincentrum>

Kockarna utlovar bra mat, en försmak kommer redan under utbildningen!

|
Från kokgruppen meddelas det att det ser mycket lovande ut och kompetensnivån ligger på topp. Förhoppningsvis kommer detta visa sig på förbandsmiddagen som i någon form kommer serveras under veckorna på Livgardet.

Efter inledande utbildningsvecka så har kokgruppen spenderat två veckor vid Intendentur Skolan (IntS) i Karlskrona. Där lades fokus på hygien och näringslära riktat mot insatsområdet.

Tiden i Blekinge gav också tillfälle till teambuilding och planering inför den av så många viktiga delen av vardagen i utlandstjänst: Maten.

Utbildning i kombination med tidigare erfarenhet från utlandstjänst, och samverkan med kokgruppen på FS 17, kommer att resultera i att vi kommer få i oss det vi behöver för att lösa tjänsten och i allmänhet må bra fysiskt i Afghanistan.

Kockarna Thomas och Malin lär sig hur motorn på en Toyota Land Cruiser är konstruerad.
Foto: Peter Karlsson Sincic


Väl tillbaka i Kungsängen så har gruppen just påbörjat sin fordonsutbildning på Toyota Land Cruiser. Sen kommer de fortsätta ner till Skövde där, för tjänsten viktiga, truckförarutbildningen kommer att hållas.

Kollonkörning är ett utav momenten som övas i fordonsutbildningen.
Foto: Peter Karlsson Sincic


Tiden fram till jul kommer garanterat gå fort. Därför har kockarna just nu en mycket viktig planering inför julbordet på agendan.

Det är utlovat så många svenska traditionella rätter som möjligt på buffén den 24 december.

Vad ska du tänka på idag?

|
Just nu pågår förberedelserna på ledningsregementet i Enköping. Psyops-funktionen har fullt upp. Förkortningen Psyops står för Psykologiska operationer och är ett av Försvarsmaktens nyaste förmågor.

Målet är att påverka beteenden och attityder hos befolkningen i ett insatsområde för att underlätta Utlandsstyrkans arbete. Det sker bland annat med hjälp av kommunikationsinsatser i form av skriftlig och muntlig information, mediainslag och andra typer av aktiviteter.

Psyops-funktionen inom FS 18 består av ett taktiskt team om fyra personer, med uppgift att jobba ute på fältet, samt två personer som jobbar strategiskt i staben - alla med specialkunskap inom området.

Det taktiska teamet har under de senaste veckorna tränat upp sin förmåga att säkert röra sig ute på fältet men övergår nu successivt alltmer mot att utveckla metoder för intervjuer och utvärdering. Metoder som sedan kommer att användas i samband med framtagningen av kommunikationskampanjer. Samtidigt genomförs utbildning i strategiska moment med fokus på planering och analys av påverkande kommunikationsinsatser för de två stabsofficerarna.

Läs mer om vad Psyops är här>

Anhörigdagen närmar sig

|

Vi hälsar alla anhöriga till soldater vid FS 18 välkomna till Livgardet, Kungsängen.

Planera in datumet redan idag så du inte missar anhörigdagen. En inbjudan kommer att skickas vi post, eller också laddar du hem den direkt via länkarna:

Ladda hem pdf - Inbjudan>
Ladda hem pdf - Vägbeskrivning>

OBS! Filerna laddas hem via den externa tjänsten mediafire.com


Varmt välkommen till anhörigdagen!

FS 18 deltog vid Livgardets dag

|
Idag genomfördes Livgardets dag och på plats fanns en befälskader ur FS 18. Förrådet hade fixat fram ökenuniformer att användas under dagen, och det gjorde att vi blev extra tydliga i folkmängden.


Det blev en solig dag där många besökare personligen önskade förbandet lycka till inför missionen i Afghanistan.

Livgardets förbandschef, Överste Håkan Hedlund var nöjd med vårt deltagande i ceremonin, och nämnde förbandet flera gånger i sitt tal till de drygt 2000 besökarna.

Kapten Thomas Berglund, som kommer att delta i det tuffa Dakarrallyt, bjöd på dagens mest spektakulära inslag.

Med sin motorcykel genomfördes en uppvisning av det mer avancerade slaget. Han kommenterade dessutom allt själv direkt via trådlös mikrofon!


Del av Kapten Thomas Berglunds uppvisning

Mer om Livgardets dag>>

Många sprutor blir det...

|
Just nu har Försvarshälsan vid Livgardet bråda dagar, vaccinationssprutorna ligger "färdigladdade" och soldaterna förstärker sitt skydd mot allt från rabies till kolera.


Vår Chief Clerk Annki var en av alla som blev vaccinerade idag.

I medeltal får varje soldat sju till åtta sprutor, säger Sjuksköterskan Toini, som tillsammans med sina kollegor vaccinerar cirka 500 soldater ur FS 18.

Styrkan är nu komplett, över 500 soldater har ryckt in!

|

I förrådet har det de senaste veckorna gått för högtryck. Soldaterna har hämtat ut sin basutrustning som består av 164 prylar. Det blev en hel del att kånka från förrådet till logementet.

Som om inte detta var nog kommer ytterligare utrustning att hämtas ut innan resan till Afghanistan.

Chefen hälsar välkommen till den 18:e kontingentens anhörigblogg.

|

CO FS 18 hälsar personalen välkommen

Mitt namn är Överste Christer Tistam och jag har givits ett stort förtroende, jag har nämligen fått förmånen att leda Försvarsmaktens 18:e kontingent till Afghanistan.

Detta gör jag med största ödmjukhet och med insikt att detta kommer att bli en stor utmaning för mig och min personal.

Du kan säkert känna både stolthet och frustration, att din närmsta anhörig ska tjänstgöra i Utlandsstyrkan under en längre tid. Genom denna blogg vill vi ge dig möjlighet att vara uppdaterad och informerad om vad som händer inom förbandet.

Kommentera gärna inlägg och kom med önskemål om vad vi ska skriva om. Ta också gärna del av anhöriginformationen som vi länkat till på förstasidan.

Vänligen

Christer Tistam
Chef för 18:e kontingenten