Eldöverfall, IED-attacker och till synes fredliga getter

|
En kylig måndag denna vecka samlas så Lima Papa för första gången som en pluton och inte i den splittrade gruppindelning som gällt under utbildningens första två månader.

Clas, Tobias och Tony från transportgruppen.
Foto: Peter Karlsson Sincic

Veckan inleddes med utbildning och föreläsning om den miljö och de lokala svårigheter som kommer möta oss i Afghanistan.

Det gavs även en icke oansenlig tid för reflektion mellan dessa tunga informationspass. Detta gav oss stort utrymme till spontana glädjeyttringar i leden.

Sedan stridövningar, och åter stridsövningar
Vi tappra soldater ur Lima Papa: HL - Transport, IL - Kockarna, GL - Samband, och även JP - UAV (vilka dock mötte upp med resten av plutonen först i slutet av veckans stridigheter) trotsade ståndaktigt den kyliga morgonluften för att lära oss bli soldater igen.

Syscon vid husknut.
Foto: Peter Karlsson Sincic

Solen glimrade sömndrucket bakom en dunge och reflekterades i frosten som låg blekvit över det välansade gräset vid hinderbanan där vi mötte upp med resten av vårt heroiska kompani – Lima Papa.

Varken brister i den uthämtade utrustningen eller gnisslande leder förmådde dämpa den allestädes rådande förväntningarna som var tydligt förnimbar över de samlade plutonerna. Den första uppfriskande marschen till motorområdet karaktäriserades av en icke tidigare skådad glädje hos alla och envar.

Kockar på strikt linje.
Foto: Peter Karlsson Sincic

Och stridsövningar blev det, i dagarna tre!
Det drillades stridsförflyttningar av alla de slag. Knän klämdes och lår ömmade av ansträngningarna, men stridsvärdet var likafullt högt!

Det övades skjutställningar - nya som gamla - och förfaranden vid eldavbrott. Krutröken låg tät över Stålboda skjutfält och virvlade dramatiskt till ackompanjemang av eldhandvapen, och körer av soldatröster som allvarligt, men glada i hågen, anmälde "MAGASIN!" eller "ELDAVBROTT!".

Ansträngningarna belönades också med en furstlig lunch, vilken högtidligt inmundigades i solens sken på hundrametersvallen.

Kokgruppen mitt i sin Care under Fire övning
Foto: Peter Karlsson Sincic

Care Under Fire var också ett moment som genomfördes, där nödställda räddades av sina kamrater. Ung som gammal, veteran som ”pinkie”, turades vi om att ömsom bära - ömsom släpa våra kamrater i skydd.

Alla föregående stridsmoment ingick till sist i de kusligt verklighetstrogna scenarier som målades upp på regementets simulerade utlandscamp.

Eldöverfall, IED-attacker och till synes fredliga getter innehade roller i dessa övningar, där gruppernas ledarskap, mod och ståndaktighet till sist segrade till förmån för fortsatt fred och frihet för byinnevånare såväl som getter.

Resultat: Lima Papa - Motståndaren 1-0

/Limpa Papa

0 kommentarer:

Skicka en kommentar