
Att förbereda sig för en mission i Afghanistan innebär ett brett spektrum av övningar, ämnen och aktiviteter.
Förbandet är ofta utspritt på många täter och platser, samtidigt som det finns gemensamma delar som alla soldater genomför.
En sådan viktig del är Folke Bernadotteakademins program som innehåller genomgångar från bland annat Utrikesdepartementet, Sida och Internationella Röda Kors Kommittén (ICRC).

Som avslutning på programmet genomfördes en paneldiskussion med representanter från flera organisationer aktiva i missionsområdet. Bland annat deltog Ann Wilkens, tidigare ambassadör i Kabul.
Debatten kretsade kring bland annat kommunikationen mellan Utlandsstyrkan och de olika organisationerna på plats i Afghanistan samt aktuella frågeställningar kring kultur och traditioner hos den Afghanska befolkningen.

Den här typen av kulturella och politiska genomgångar är viktiga för att kunna sätta in vår insats i ett större perspektiv och förstå att vi inte är de enda svenska aktörerna i vårt område. Samtidigt får vi möjlighet att ge vår bild av situationen till de organisationer som besöker oss.
Vi är många som vill hjälpa till och då är det viktigt att lyssna på det Afghanska folket och deras behov. En aspekt som faktiskt låter enklare än vad det är när man samtidigt försöker förstå de komplexa bistånds- och militärorganisationerna.
/Fredrik
0 kommentarer:
Skicka en kommentar