Fysiska förmågan testades

|
Två soldater genomför fälttest på löparbanan.

Korta eller långa steg? Vapnet utmed sidan eller i båda händerna? Vattenflaska eller vätskebehållare på ryggen? Vid genomförandet av fälttestet är det många faktorer att ta ställning till för bästa resultat.

Och alla hittar sin egen stil. Under de senaste dagarna har större delen av FS 18 genomfört testet som är till för att mäta den fysiska förmågan hos oss de som ingår i Utlandsstyrkan.
Testet går ut på att springa två km med vapen och stridsutrustning.

Målgång efter två kilometer, övningsledaren klockar och sammanställer resultatet.

De flesta klarar kravtiden med god marginal (för att klara testet måste du gå i mål på max 13.30 minuter). För andra innebär testet en riktigt utmaning. Oavsett vilket går de flesta i mål med hög puls och tung andhämtning. Att springa med utrustning innebär en hög belastning på kroppen och många har tränat i lugnare tempo som förberedelse för det officiella loppet.

Hur snabbt går det då? De bästa soldaterna går i mål på runt nio minuter och nästan alla klarar tidskravet. De som inte klarar testet första gången får chans att träna upp sig så att hela förbandet har godkänt resultat innan nedrotation till Afghanistan.

Det är en trygghet att veta att alla som åker med Utlandsstyrkan har de fysiska förutsättningar som krävs för att klara den ibland påfrestande miljön i insatsområdet.

/Fredrik

1 kommentarer:

Tanja sa...

Tøff! Bra jobba, folkens!
Helsing fra Vest-Norge.

Skicka en kommentar