Redo för insats!

|
Våra väskor är nu packade och många av Granhammars kaserner gapar för tillfället tomma och ödsliga. Det är nu inte många dagar innan de första enheterna från Livgardets kontingent landar i Afghanistan.

Svenska Dagbladets fotograferar John när han packar sin bärsäck.

De allra flesta av oss kan se tillbaka på en lång utbildningsperiod, många ryckte in så tidigt som i maj, medan majoriteten kom till Livgardet under de varma sommarmånaderna. Några hade till och med fått förmånen att resa till Afghanistan för rekognoscering under juni - tyvärr alltför få.


Från övningen på Tofta skjutfält.

Pansarterrängfordon på Tofta skjutfält

Utbildningen har varit varierande och bedrivits på ett stort antal täter. Förbandet har utbildats från Halmstad i söder till Boden i norr. Slutligen samlades vi under gemensam flagg på Livgardet för att tillsammans gå in i vår slutträning.

Under resans gång har vi ställts inför situationer där vi som individer och enheter har fått en djupare och bättre förståelse för den oerhörda komplexitet det faktiskt innebär att ”åka” till Afghanistan.

Afghanistans invecklade historia
Landet har en mycket lång och invecklad historia och vi är långt ifrån de första utländska förband som kommer att befinna sig på afghansk mark. Alexander den store kan, om vi litar till vår historieskrivning, räkna sig som den förste utländske militären i Afghanistan. Vi har då hamnat så långt tillbaka i tiden som 329 f Kr. Därefter har stormakter och välden avlöst varandra i en lång rad. Arabiska arméer, perser, Djingis Khan, britter, ryssar och talibaner för att nämna några.

Någonting som är gemensamt för alla dessa skeenden är att de lämnat spår efter sig, både i form av infrastruktur, men också i djupgående och kanske inte alla gånger så tydliga kulturella influenser.

44 grader i skuggan. Männen i byn diskuterar kring en tidigare händelse. Till höger ser vi, förutom del av QL, även tolken, en plutonchef ur ANA, samt ett kroatiskt OMLT." (Från vårt besök i Afghanistan.)

Med detta sagt förstår man att den afghanska kulturen är komplex och en stor utmaning för ett världssamfund som efter år av konflikter försöker skapa en trygg och demokratisk statsapparat i ett krigshärjat land.

Tolkningsövning under vår utbildning.

Vår utbildning har i mångt och mycket givit oss en ökad förståelse för Afghanistan ur ett mänskligt perspektiv. Det har upplevts som väldigt givande att under samverkansutbildning, tillsammans med figuranter och tolkar från Afghanistan, föra samtal och diskussioner kring fingerade och verkliga händelser. Vidare har föreläsningar från olika personer som på ett eller annat sätt levt och verkat i landet varit intressanta och stimulerande.

Kontingenten har inte bara ägnat sig åt kulturell förståelse och föreläsningar. De som följt utvecklingen i Afghanistan inser att förbandet är insatt över hela konfliktskalan och förstår vilka krav det ställer på samträning, utbildning, förtroende och förbandsanda. Tonvikten av tidigare klassisk missionsutbildning har helt klart förskjutits.

Vy från "Galten" på av de få asfalterade vägar. Parallellt med vägen en oljepipeline som inte är i bruk. Båda byggdes av ryska armén. (Från vårt besök i Afghanistan.)

Sammanfattningsvis har vi haft en lång förberedelsetid och givetvis är det så att det funnits mer att önska. När förbandet har en hög ambition är det svårt att säga att allt är klart. Nu är vi färdiga, det finns inget mer att lära, det är inget vi skapar oss en illusion om. Vi har mycket kvar att lära men nu har vi verktygen för att göra det på plats. Stödhjulen för FS18 är borta och vi rullar vidare, trygga i vetskapen om att vi kommer att lösa given uppgift!

Tryggheten och beslutsamheten som speglar förbandet grundar sig i den mognad som finns hos soldaten. En insats som denna kräver en blandning av åldrar, kompetens och tidigare utlandserfarenhet i alla nivåer.

Vi tackar våra företrädare för deras insats. Förbandet känner stolthet och ödmjukhet över att få avlösa dem från deras ansvar i Afghanistan.

Vi ses igen innan hockeysäsongen är över!

Major Mikael Wendt Chef Skyttekompaniet
Löjtnant Mattias Isaksson Chef stab o trosspluton

0 kommentarer:

Skicka en kommentar