Logistisk solskenshistoria

|
Driftstödsgruppen under operation Taohid

Under operation Taohid genomfördes många bra insatser inom olika områden. En lite annorlunda händelse var när chefen för ISAF:s norra kommando general Leidenberger bidrog till att vi fick fram en reservdel i tid.

En logistisk utmaning
Operation Taohid innebar en verklig utmaning för det svenska förbandets logistikförsörjning, mycket på grund av terräng och avstånd. Under operationen deltog en driftstödsgrupp (DSG) med uppgift att stödja förbandet vid tekniska problem.

Havererat fordon
Sent på kvällen får DSG ett meddelande om att en pansarterrängbil (Galt) havererat. Det visade sig vara en kardanaxel och ganska omgående konstaterades att en ny behövdes.

En order går till reparationsgruppen på camp Birka. Från första meddelandet ute i fält till att reservdelen är förberedd för transport har trettio minuter avlöpt.

Andreas och Pär på reparationsgruppen vid camp Birka.

Nu börjar det knepiga jobbet att lösa så reservdelen kan transporteras ut till operationsområdet. Pär och Andreas beger sig till en högre stab vid flygplatsen Marmal och tar kontakt med en tysk samverkansofficer, om var och när reservdelen kan levereras.

Lösningen låter inte vänta på sig, beslut tas att general Leidenberger tar med sig reservdelen när han åker ut till området nästa morgon.

Helikoptern med generalen och den viktiga reservdelen landar in.

Tidigt på morgonen landar generalens helikopter med kardanaxeln. Inom 20 minuter är den monterad och pansarterrängbilen är åter redo att användas.

Anton med levererad reservdel.

Jonas monterar den nya kardanaxeln.

Allt klart!
Cirka tio timmar efter att fordonet havererade så är det åter lagat och redo att börja användas i operationen.

Från oss ute på fältet skickar vi ett stort tack till General Leidenberger och alla inblandade som understödde med sina resurser.

/CTO FS 18

Film när helikoptern landar in:

1 kommentarer:

Anonym sa...

Häftig du ser ut Tengil ;) Nu får du pallra dig o hälsa på hos mig på Schlätta!! :D

Skicka en kommentar