Operationen i Baghlan

|
Tysk helikopter och några av våra enheter.

När vi lämnade Camp Northern Lights i mitten av april var det med stor förväntan och spänning. Vad vi egentligen inte visste till fullo var att vi var på väg till norra Afghanistans getingbo i jämförelse med vårt eget ansvarsområde.

En vy från en väg i Afghanistan.

En afghansk camp.

Resan gick genom bergen till andra sidan bergsryggen och våra amerikanska, belgiska, ungerska, finska men framförallt tyska vänner i öster. Vi började vår operation med att övernatta på Camp McClusky där vi fick en briefing och möjlighet att samordna oss med andra enheterna.

Medan dagarna gick förflyttade vi oss allt närmare det faktiska operationsområdet nära staden Baghlan.


Surrealistisk känsla
Snabbinsatsstyrka De första dagarna agerade vi snabbinsatsstyrka, QRU (Quick Respons Unit) och beredskap åt afghanska armén och polisen. Det var en nästan surrealistisk känsla att höra strid pågå på andra sidan kullarna medan man äter lunch eller väntar på order.


Vägbomb
Samtidigt som vi åker in i området utlöser ett tysk fordon en vägbomb och fyra tyskar stupar. När vi kommer fram till platsen skapar vi en barriär gentemot upprorsmännen som finns i området.

Mycket folk är i rörelse på platsen både från afghanska armén (ANA) och polisen (ANP). När helikoptrarna kommer för att transportera de skadade känns det nästan som de ska landa på våra fordon.

Helikopter som hämtar skadade soldater.

Allt går snabbt och ganska snart lyfter helikoptrarna för att flyga de skadade till närmsta ISAF-sjukhus. Vår egen sjukvårdsenhet transporterar avlidna soldater till en camp i området.

Rapporten vi fick senare talade om fyra avlidna och tre skadade tyska soldater.

Ytterligare en attack
När en tysk konvoj är på väg till ett PRT i området utsätts de för beskjutning. Ett fordon fattar eld och flera andra blir utslagna på andra sätt. Strax efter kommer våra enheter till platsen och de får börja med att återta kontrollen i området.

Sen påbörjades räddningsinsats där de bland annat fick bogsera några fordon för att de skulle ta sig ur området och i säkerhet.

En tysk officer avlider under angreppet och det blev en mörk dag för tyska enheter och hela ISAF. Under insatsen stöttar vi varandra och vid detta tillfälle skulle jag inte vilja tänka på hur det gått om våra enheter inte kommit till platsen.

Afghanska och ISAF-enheter på ett vägavsnitt i insatsområdet.

Blandade känslor
Det har varit mycket blandade känslor under vår tid i det tyska ansvarsområdet. Med säkerhet kan man säga att samtliga är glada att se en skillnad och förbättring efter att vi har visat närvaro.

Vår uppgift har varit att stötta ett bygge av en camp i ett nyckelområde för ANA och ANP. På så sätt ska de kunna upprätthålla ordning och säkerhet i områden.

Möte med bybor i området.

Delta Quebec

Glada bybor
De sista dagarna kunde vi se leende bybor komma gående över bron som nu var återtagen. Befolkningen kunde nu äntligen återförenas med sina familjer och samhällen på andra sidan floden efter sex månaders stridigheter och svårigheter att röra sig i området.

Det är sådana förbättringar och konkreta förändringar många av oss behöver för att känna att vi bidrar till en förbättring. Med säkerhet kan jag säga att vi alla har lärt oss mycket under dessa dagar!

/R. Kihlberg, Delta Quebec

9 kommentarer:

mamma sa...

Ni har säkert gjort en stor insats. Vi är stolta över er, ni är våra hjältar.
Hälsar mamma Barbara

Anonym sa...

Kära gardeskollegor, vi ser fram emot att ni snart kommer hem och det skall bli så intressant att höra om allt ni upplevt. Examensmiddagen!!!! Var rädda om er vi ses snart.
Mattila

Fam. Karlsson i Kungälv sa...

Glädjande att höra att operationen i Baghlan varit lyckad, trots stora svårigheter och tyska förluster.
Ni är värda allt beröm!

Idag 6 maj får ni gärna GRATTA Björn K. BQ 2pl. då han fyller 30 år.

Fam. Karlsson i Kungälv

Anonym sa...

Idag 6 maj fyller även C-A Markborn år. Grattis Älskling! /Stolt flickvän

Anonym sa...

Ha en riktigt bra tid i Afghanistan de veckor som är kvar! Behåll skärpan och var rädda om Er! Sänder massor av kramar och pussar till Hertz från mamma och pappa och syster

O FS19 sa...

Ni gör ett riktigt bra jobb, och har gjort det hela er tid i området! Vi ses om ett par veckor.

Anonym sa...

Har nu förstått hur stor operationen i Baghlan var och att ni verkligen har fått känna på skarpt läge! Ni har gjort ett fantastiskt jobb!
/Britt-Marie, soldatmamma, BQ

Anonym sa...

Ni gör ett riktigt kanonjobb och hjälper väl till trygghet för befolkningen. Den 24 maj fyller Robin 23 år som har skrivit om denna insats, gratta honom då... Kramar /Mamzen på Mariehäll

Unknown sa...

Mycket intressant läsning och bra bilder!
Ni är ena riktigt hjältar!!!

/Jocke

Skicka en kommentar