Svensk fältranson

|

Så tycker Sandberg...Man är ju ganska trött på svensk grönpåse vi det här laget. Efter att även ha prövat den amerikanska och franska varianten så måste jag säga att USA är den klart bästa smakupplevelsen.

Den svenska är lite omständig att värma i jämförelse. Skulle jag rekommendera en påse blir det chicken salza från USA.

Sandbergs betyg på fältransoner
USA +++++
Sverige +++
Frankrike +

Det här finns i påsen


Svenska fältransonen eller "grönpåsen" består egentligen av tre påsar (frukost, lunch och middag). Påsen tillverkas i Norge och används av de nordiska försvarsmakterna.

Meny 2 lunch innehåller: Chilli Con Carne, havrekex, energidryck (citron), russin, tonfisk (pålägg), svartvinbärsdryck, våtservett, kaffe, tuggummi och klortablett.

Färdig att avnjutas efter man tillsatt varmt vatten och väntat i några minuter. Ett dygn = 3800 kcal.

4 kommentarer:

Malin Lindquist sa...

Det verkar som om att den nya FM underskattar värdet av god mat till soldatera. Vi hade ett fältbageri på fördelningen och en kokgrupp på kompaniet; det var smaskens och vi trivdes betydligt bättre tack vare den lagade maten. Kompani kokgruppen kunde skaffa råvaror lokalt med fisk från älvarna, potatis vrån bönderna och renar från lapparna. Plutonerna kunde hämta varsin 1/4 tillagad ren från kokgruppen för att lägga på nybakat bröd från fältbageriet. Kanon !!!! Den medtagna fältmaten var ganska god (höjdarna: armens leverpastej, ärtsoppa o blåbärssoppa) och det jagades minsann inte bland leverantörer att få det absolut billigaste dealen på den tiden. Svårt att beskriva men allt armekäk var så himla gott då. Tråkigt att maten blivit så dålig som Du beskriver. Den där Norska paketet ser inge vidare ut. Konstigt att den Franska maten rankats så lågt, Franskt käk har ju som sagt mycket gott ryckte ute i världen.

Altså, tillför en mekansieerad kokgrup till varje mek. kompani. Trivseln är allt!

Malin (Tokyo/Japan)

709 sa...

Jag tycker inte det är något fel på någon av rätterna i grönpåsesystemet. Men, när man ätit allt två gånger och ska börja om, DÅ vill man ha variation.
Har även käkat några USAiska och det är en upplevelse. SÅ mycket! Kryddat också. Men det hade man väl också tröttnat på efter ett tag.
Lagad mat vinner alltid. I längden.
/Johan

Anonym sa...

USA käket är bra för man behöver inte ha varmvatten ( häller i vatten i en påse och skapar en kemisk reaktion som gör att vattnet och maten blir varm) , men så mycket snask och sötsaker.. Nej tack.

Anonym sa...

Väldigt intressant att se vad våra soldater äter! Har bara en fråga och vad är klortabletten till för?

Skicka en kommentar