Lagboken som vapen

|
Med lagboken som vapen beger sig chefens rådgivare i juridiska frågor till en konferens i Kabul.

Väckarklockan ringer 04:00 i en av barackerna på Camp Northern lights. Det är dags för den svenska juridiska rådgivaren att stiga upp och bege sig till flygplatsen. Närmare bestämt till Marmal strax utanför Mazar-e-Sharif. En stundande konferens för alla rådgivarna inom ISAF i Afghanistan ska gå av stapeln i huvudstaden Kabul.

Konferensens syfte är att rådgivarna ska träffas och utbyta erfarenheter. Under två dagar ska cirka 30 stycken rådgivare från olika länder mötas. Alla har sin tjänstgöring just nu i Afghanistan.
- Vi träffas och byter erfarenheter och mycket handlar om ”Rules of Engagement”, de insatsregler som gäller för soldaterna inom ISAF. Förenklat betyder det, hur mycket våld får de använda i olika uppkomna situationer. Intressanta diskussioner om hur man tolkar olika lagar och regler förkommer också, säger Lars Johan Svensson, Sveriges juridiska rådgivare under insatsen, FS 18.

Lars Johan Svensson är polismästare i Sverige till vardags. Hemma har han sin fru Lena, dotter Maritza och det två små barnabarnen. I Afghanistan har han titeln Legal Adviser.
- Som juridisk rådgivare har han tre stora arbetsuppgifter under insatsen. Den största och viktigaste är den operationella lagstiftningen och som handlar mycket om ROE. Den andra är ersättningsregler som kan förkomma av olika anledningar. Och den tredje är, lag, rätt och disciplinärenden. Sedan förekommer andra juridiska rådgivningar i smått och stort.

Legal Adviser: Chefens rådgivare i juridiska frågor.

1 kommentarer:

Här kunde anhöriga och andra intresserade följa FS 18 och deras tid i Afghanistan. sa...

Grattis på födelsedagen Anton. Vi tänker på dig och sänder hjärtans varma kramar till dig.
Mor o far

Skicka en kommentar