Sverige - Afghanistan tur och retur

|
Erik ”Kirre” Johansson är chef Movcon FS 18 och Urban Ramsin ska bli det vid FS 19. ”Det är fjärde gången vi byter av varandra vid olika insatser", säger han.

Ett godsflyg har landat i Afghanistan. Flygplatsen heter Marmal och ligger 10 kilometer öster om Mazar-e-Sharif. Under två och en halv timme lossas och lastas tjugo ton svenskt gods innan planet återvänder till Sverige.

Kockan är åtta på morgonen afghansk tid när det inhyrda godsflyget landar, 30 minuter senare än planerat. Dagarna före har Erik ”Kirre” Johansson arbetat med förberedelserna för att ta emot lasten. Hans uppgift är att kontrollera allt, som till exempel vilken vikt och storlek lasten har eller om den är farlig. Han är chef för Movcon (Movment control). Enheten samordnar godstransporten mellan Sverige och Afghanistan. Det finska förbandet har också en del av fraktplatsen i flygtransporten.

– Hela transporten är ett stort teamarbete. Jag ska se till att rätt gods är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Godset kan vara allt i från en mutter till ett fordon eller farligt gods. Jag ser mig själv som en samordnare som har till uppgift att bygga upp och underhålla ett stort kontaktnät. Allt för att underlätta transporterna, säger Erik ”Kirre” Johansson.


Läs hela artikeln på forsvarsmakten.se >>>


Personalen från det svenska förrådet väntar på att få lasta av.

2 kommentarer:

Lars sa...

Där hade vi ju käre far också (kirre)!

Anonym sa...

Tack, mamma till Johan, för ditt inlägg. Känns bra att veta även för oss andra! Nu är det inte länge kvar tills de kommer hem.

Skicka en kommentar