Tillgodoser kommunikationsbehov

|
Martin, tekniker.

SYSCON (System Control) har ansvaret att tillgodose de svenska och finska kontingenternas behov vad gäller sattelitkommunikation, radioutrustning, telefoni, datorer och datanätverk samt att understödja teknisk personal på PO och OMLT vid behov.

Gruppen består av gruppchef med systemtekniker/sambandsbakgrund, två satcomtekniker och fyra informationssystemtekniker.
Satcomteknikerna driftar de satellitlänkar som förbinder CNL med Sverige och möjliggör att trafik i form av telefoni, internet och försörjningssystem fungerar som de ska. De administrerar även telefonin på campen, och har specialkompetens vad gäller radiosystemen som används.
Informationssystemteknikerna sköter i första hand ärenden gällande datanätverk, servrar, PC-klienter och de informationssystem, i form av programvaror, som där ingår.
Gemensamt hjälps alla åt med ärenden kopplat mot de sambands/IS-system som finns installerade i fordon, men även den personliga kommunikationsmaterielen som finns fördelad på förbanden.

Ingen militär bakgrund
Av de sju gruppmedlemmarna så har ingen någon egentlig militär bakgrund, bortsett från värnplikt och tidigare missioner. Två är dock civilt försvarsmaktsanställda, och en är anställd av Försvarets materielverk, men resterande fyra är antingen anställda inom privatsektorn, egna företagare eller studerande. Dock så har samtliga erfarenhet av att jobba med Försvarsmaktens sambands- och IS-system sedan tidigare - vilket underlättar vid lösandet av många av de uppgifter man ställs inför.

Komplexa uppgifter
Trots att arbetet till största del sköts på CNL, i bakgrunden av den operativa verksamheten, så är uppgifterna många och ofta komplexa - vilket i sin tur leder till långa arbetsdagar och nattligt arbete, för att så mycket som möjligt undvika att störa den dagliga verksamheten för förbandet.
Förutom den dagliga driften och felsökning av befintliga system så har mycket möda lagts på ny utrustning och nya system för att rusta både CNL och Camp Birka för framtida missioner, med omfattande nyprojektering och ombyggnationer som följd.

Stressigt men kul
Det som gör arbetet intressant och roligt är just att arbetsuppgifterna är så omväxlande. En given dag kan arbetet gå ut på att t.ex. lägga upp konton, hjälpa kunder med skrivarproblem, akut felsöka sambandsinstallationer för enheter som snart ska rulla ut, planera nät, ta emot och installera ny hårdvara och mjukvara medan en annan dag kan te sig helt annorlunda - med arbetsuppgifter såsom social patrols i närområdet kring campen, nätverksdragning, beställning av ny materiel, dokumentation av pågående arbeten m.m. Det är oftast ganska så stressigt, men också väldigt kul.

Gruppen driver också ett welfareprojekt i form av CCTV-kanalen CNL Music, som ärvts efter FS17, där populära musikvideos varvas med egna filmpojekt.

Tommy, tekniker.


Jan, Ola, Staffan och David, alla tekniker.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj va mycke skärmar...

Anonym sa...

Grattis DAN!
Hoppas du får en fin dag!
önskar
Mor och Far

Anonym sa...

Martin...den där mustaschen är INTE okej!!!

Anonym sa...

Grattis lilla DAN! Hoppas det blir god pannkakstårta och att du får en ballong!
Kram från Ida m kula och Martin

Skicka en kommentar