Film från Baghlan

|
Som vi berättat tidigare här på bloggen så har vi besök av Combat Camera Team (CCT).

Läs om CCT här: Filmteam i Afghanistan

När det beslutades om operationen i Baghlan åkte CCT med våra enheter för att filma delar av operationen.

Här ser du reslutatet av deras arbete:

14 dygn av hjältemod

|
Den 15 april åkte jag på min andra och sista ledighet. Samtidigt lämnade övriga plutonen och andra finsk-svenska enheter Camp Northen Lights för att understödja tyska enheter i en stor operation i Baghlan öster om Mazar-e-Sharif.

Vi vet att det finns flera hundra motståndsmän i området och jag påtalar för mina kollegor att de skall vara försiktiga där ute. Kramarna avlöser varandra under de få minuter som vagnarna står marschfärdiga på flaggplanen. Ta det lugnt därute, vi ses om tre veckor. Läs fortsättningen på fredssoldater.se>>

Händelser i Baghlan

|
Förbandet har under operationen i Baghlan varit i flera stridskontakter. Hotet från vägbomber har även medfört att vi fått framrycka med stor försiktighet.

Våra mobila medicinska team och kirurger har varit involverade i flera händelser där de fått stödja andra nationer i livräddande insatser.

På forsvarsmakten.se (länkar i högermenyn) kan ni läsa mer om operationen i Baghlan.

Eldställningar förbereds inför nattens förläggning.

Tillbaka från Baghlan

|
Enheterna har nu återvänt till våra olika camper och PO:n efter operationen i Baghlan. På flaggplan hittade vi några som var i full färd med att packa ur fordonen samt hämta post från er anhöriga.


Klicka på fotot för fullformat

Operation i Baghlan

|
FS 18 har under två veckor deltagit i en stor operation tillsammans med tio andra nationer och 2 000 afghanska armésoldater i provinsen Baghlan.

Vi kommer att berätta mer om operationen de närmsta dagarna här på bloggen.

Varför tog det tid innan ni fick reda på operationen?
Som vi bland annat berättade på anhörigdagen så försöker vi alltid vänta till efter genomförd operation innan vi lägger ut information. Det gör vi för att våra enheter åter ska vara tillbaka på egen camp.

Den här gången tog det extra lång tid, bilderna nedan togs för drygt två veckor sedan.


Klicka på fotot för fullfomat.

En hälsning från Abu Dhabi

|

Hej Alla kollegor i FS 18 som vi har fått träffa vid de tillfällen som ni
har passerat oss här i Abu Dhabi!

Nu är Team Arvid på väg hem till kalla Sverige för vardagen, vi skulle vilja tacka er för att vi fått vara med på en kant och kunnat ge er den bästa service.

Sköt nu om er och ta hand om varandra så vi ses kanske inom snart framtid.

Många varma hälsningar från Christer, Camilla, Henri, Björn och Petter, Alias Team Arvid.

Överbefälhavaren på besök

|
Under några dagar har överbefälhavaren general Sverker Göranson besökt oss.

Tillsammans med chefen hedrade ÖB de kamrater som stupat i Afghanistan. Vid en uppställning på flaggplan skickade han även en hälsning från styrkan i Djibouti, Adenviken.

Läs mer om besöket på forsvarsmakten.se



Klicka på fotot för fullfomat.

Favorit i repris

|
Här läser några av våra soldater ur sjukvårdsplutonen korten.

Under vecka 16 kom, något försenat, ett kuvert med massor av påskhälsningar till oss på FS 18. Postgången är lite ojämn i insatsområdet så det är inte ovanligt att brev kommer sent.

Återigen fick vi på FS 18 hälsningar från klass 4 i Österskärsskolan, och som vanligt är det alltid kul att få brev. Den här gången var det fina och välgjorda påskkort.
Det var delar av sjuvårdsplutonen som fick förmånen att öppna brevet och läsa först. Nu har det blivit en utställning i vår matsal där alla andra soldater har möjlighet att se och läsa.

Tack så mycket från FS 18…

Ha en riktig glad påsk önskar: Felix 4 A Österskärsskolan. Hoppas ni har det bra där nere i Afghanistan, avslutar han på sitt kort.

Kortet valdes som nummer ett.

Skolklassen kreativitet är det inget fel på.

Tillgodoser kommunikationsbehov

|
Martin, tekniker.

SYSCON (System Control) har ansvaret att tillgodose de svenska och finska kontingenternas behov vad gäller sattelitkommunikation, radioutrustning, telefoni, datorer och datanätverk samt att understödja teknisk personal på PO och OMLT vid behov.

Gruppen består av gruppchef med systemtekniker/sambandsbakgrund, två satcomtekniker och fyra informationssystemtekniker.
Satcomteknikerna driftar de satellitlänkar som förbinder CNL med Sverige och möjliggör att trafik i form av telefoni, internet och försörjningssystem fungerar som de ska. De administrerar även telefonin på campen, och har specialkompetens vad gäller radiosystemen som används.
Informationssystemteknikerna sköter i första hand ärenden gällande datanätverk, servrar, PC-klienter och de informationssystem, i form av programvaror, som där ingår.
Gemensamt hjälps alla åt med ärenden kopplat mot de sambands/IS-system som finns installerade i fordon, men även den personliga kommunikationsmaterielen som finns fördelad på förbanden.

Ingen militär bakgrund
Av de sju gruppmedlemmarna så har ingen någon egentlig militär bakgrund, bortsett från värnplikt och tidigare missioner. Två är dock civilt försvarsmaktsanställda, och en är anställd av Försvarets materielverk, men resterande fyra är antingen anställda inom privatsektorn, egna företagare eller studerande. Dock så har samtliga erfarenhet av att jobba med Försvarsmaktens sambands- och IS-system sedan tidigare - vilket underlättar vid lösandet av många av de uppgifter man ställs inför.

Komplexa uppgifter
Trots att arbetet till största del sköts på CNL, i bakgrunden av den operativa verksamheten, så är uppgifterna många och ofta komplexa - vilket i sin tur leder till långa arbetsdagar och nattligt arbete, för att så mycket som möjligt undvika att störa den dagliga verksamheten för förbandet.
Förutom den dagliga driften och felsökning av befintliga system så har mycket möda lagts på ny utrustning och nya system för att rusta både CNL och Camp Birka för framtida missioner, med omfattande nyprojektering och ombyggnationer som följd.

Stressigt men kul
Det som gör arbetet intressant och roligt är just att arbetsuppgifterna är så omväxlande. En given dag kan arbetet gå ut på att t.ex. lägga upp konton, hjälpa kunder med skrivarproblem, akut felsöka sambandsinstallationer för enheter som snart ska rulla ut, planera nät, ta emot och installera ny hårdvara och mjukvara medan en annan dag kan te sig helt annorlunda - med arbetsuppgifter såsom social patrols i närområdet kring campen, nätverksdragning, beställning av ny materiel, dokumentation av pågående arbeten m.m. Det är oftast ganska så stressigt, men också väldigt kul.

Gruppen driver också ett welfareprojekt i form av CCTV-kanalen CNL Music, som ärvts efter FS17, där populära musikvideos varvas med egna filmpojekt.

Tommy, tekniker.


Jan, Ola, Staffan och David, alla tekniker.

Filmteam i Afghanistan

|
Mats Nyström, Emil Marczak och Alexander Karlsson, alla Combat Camera diskuterar med Cecilia Gustafsson sjukvårdsplutonchef FS 18 om de kommande dagarnas innehåll.

Nu har vi på Camp Northern Lights fått besök av Combat Camera Team. Det är en nationell strategisk resurs som lyder under Försvarsmaktens informationsstab. Enheten dokumenterar Försvarsmaktens verksamhet i Sverige och utomlands genom film- och stillbildsfotografering.

- Vi är här för att göra filmer som ska användas i syfte att rekrytera hälso- och sjukvårdspersonal till de internationella insatserna, säger Emil Maeczak, Combat Camera.

I första hand ska de filma sjukvårdsplutonen i arbete under verkliga förhållanden här nere i Afghanistan.

Att vara militärtolk

|
Olof och Christian är det svenska PRT:s militärtolkar. De har läst språken dari och farsi i Sverige och de valde att jobba som militärtolkar i Afghanistan efter sin utbildning.

سلام علیکم! چطور هستید؟ بخیر هستید؟ جانتان جور است؟ صحتمند؟
Hej! Hur mår Ni? Mår Ni bra? Är Ert liv ordnat? Är Ni frisk? Och så vidare…
Så här kan ett vanligt samtal på dari inledas, och om man har varit i Afghanistan ett tag som militärtolk lär man sig snabbt att rabbla upp ramsan på automatik.

Att vara militärtolk på det svenska PRT innebär många olika arbetsuppgifter. Det innebär alltifrån dagliga hand – och datorskrivna översättningar till tolkningar på alla nivåer. Vi har fått tolka ute på operationer, på intervjuer, för höga myndighetspersoner samt vara ute på patruller tillsammans med skytteplutonerna, där vi har tolkat för bybor.

Inte bara språket
Som militärtolk förväntas du inte bara kunna språket du tolkar på, utan också vara förtrogen med kulturella skillnader och krockar som kan uppstå under samtalen, och veta hur du ska handskas med dem. Är det exempelvis lämpligt att fråga en afghan hur många systrar han har? Kanske inte alla gånger.

Askmolnet stoppade inte oss

|
Kapten Rostov hälsar leaveresenärerna välkomna tillbaks.

Det har varit mycket fram och tillbaka de senaste dagarna när det gäller leaveresorna till insatsområdet.

Lite försenade blev dom, men nu är våra kamrater på plats i Afghanistan!

Välkommna får vi säga, nu kör på till det är dags att rotera hem!

Sverige - Afghanistan tur och retur

|
Erik ”Kirre” Johansson är chef Movcon FS 18 och Urban Ramsin ska bli det vid FS 19. ”Det är fjärde gången vi byter av varandra vid olika insatser", säger han.

Ett godsflyg har landat i Afghanistan. Flygplatsen heter Marmal och ligger 10 kilometer öster om Mazar-e-Sharif. Under två och en halv timme lossas och lastas tjugo ton svenskt gods innan planet återvänder till Sverige.

Kockan är åtta på morgonen afghansk tid när det inhyrda godsflyget landar, 30 minuter senare än planerat. Dagarna före har Erik ”Kirre” Johansson arbetat med förberedelserna för att ta emot lasten. Hans uppgift är att kontrollera allt, som till exempel vilken vikt och storlek lasten har eller om den är farlig. Han är chef för Movcon (Movment control). Enheten samordnar godstransporten mellan Sverige och Afghanistan. Det finska förbandet har också en del av fraktplatsen i flygtransporten.

– Hela transporten är ett stort teamarbete. Jag ska se till att rätt gods är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Godset kan vara allt i från en mutter till ett fordon eller farligt gods. Jag ser mig själv som en samordnare som har till uppgift att bygga upp och underhålla ett stort kontaktnät. Allt för att underlätta transporterna, säger Erik ”Kirre” Johansson.


Läs hela artikeln på forsvarsmakten.se >>>


Personalen från det svenska förrådet väntar på att få lasta av.

Imre och Alea fick medalj

|
Imre och Alea väntar på sin medalj.

Det är inte bara våra soldater som får medalj. Igår fick även våra uppskattade tjänstehundar en välförtjänt medalj, tillsammans med enheten för ammunitions- och minröjning.

Imre och Alea såg lika stolta ut som alla andra som medaljerades denna kväll.

Överstelöjtnant Gustaf Wallerfelt medaljerade och höll ett tacktal till enheten.

Imre och Alea med medaljerna placerade runt halsen.

Läs tidigare artiklar om våra tjänstehundar>

Leaveresor

|
För er som undrar hur det går med leaveresorna, med anledning av störningar i flygtrafiken, så har Försvarsmakten precis lagt ut information på www.forsvarsmakten.se

Klicka här för att komma till informationen>

/Travel FS 18

Familjeträff på Livgardet

|

Lördagen den 8 maj, Soldathemmet på Livgardet

Tid: 10.00 – 13.00

Tema: Erfarenhetsutbyte

Just nu befinner vi oss i rotationsskarven: FS 18 är på väg hem och FS 19 på väg ut.

Vi inleder träffen med att två respektive och en förälder från FS 18 berättar lite om sina erfarenheter under missionen och fortsätter sedan i diskussionsgrupper där vi delger varandra erfarenheter; allt ifrån känslor och tankar som dyker upp till hur vi praktiskt hanterar vår vardag under missionen.

Barn är MYCKET välkomna och kommer att sysselsättas av barnskötare i vårt lekrum. Eller, för de större, spela pingis, biljard eller TV-spel.

Det finns varmrätt, sallader eller paj i vår cafeteria för 65:-. Vill du ta med dig mat och värma går det också bra.

Anmälan till: soldathemmet.livgardet@tele2.se

Eller 08-581 711 40

Hjärtligt Välkomna!

Svenska soldathemsförbundet

Jordbävning sydväst om Aybak

|
I natt klockan 00:58 lokal tid inträffade en jordbävning 40 kilometer sydväst om vårt Provincial Office i Aybak. Jordbävningen hade en magnitud på 5,3. Ingen personal ur FS 18 är skadad men lokal media rapporterar om dödsfall i avlägsna byar i bergen.

Afghanistan och bergskedjan Hindukush skakas emellanåt av jordbävningar eftersom området ligger mellan två kontinentalplattor.

Läs mer om jordbävningen på Reuters (eng)>

Reparationsverkstad på Marmal

|
I nya lokaler repareras det svenska och finska fordon för fullt…

Se fler bilder i bildspelet:


För bildtexter: för muspekaren över bilden, klicka på pratbubbla till vänster eller på fotot för fullfomat.

Underhåll till svensk-finska enheter

|
Finska soldater hämtar ut materiel vid förrådet.

I stora nybyggda tält ute på området camp Marmal befinner sig det svenska förrådet. Normalt arbetar här sju svenska soldater, men för tillfället är tre på ledighet. - Vi underhåller och betjänar de svensk-finska enheterna under veckans alla dagar, säger Nicklas Nilsen, chef för förrådet.

Tälten ser ut som ett vanligt förråd. Pallar med pallkragar noggrant uppställda på hyllplan från golv till tak. Som alla andra enheter under National Support Element (NSE) har de flyttat till camp Marmal, vilket har ändrats deras arbetsrutiner en aning.
- I dag är vår arbetsbelastning ojämnare än tidigare på grund av flytten från Camp Northern Lights (CNL). Förut var vi närmare förbandet och hade arbete jämt fördelat över tiden. Den dagen som förbandet åker på ledighet är arbetstrycket som störst, säger Nicklas Nilsen.

Lossa och lasta
En till två dagar i vecka beger sig soldaterna vid förrådet till flygplatsen för att lossa och lasta gods från Sverige. Ibland deltar man med materieltransporter vid operationer och emellanåt utför de persontransporter till och från Camp Northern Lights.

Se fler bilder från NSE:


För bildtexter, klicka på pratbubbla till vänster eller på fotot för fullfomat.

Dagens termometer

|
Termometer Mazar-e-Sharif 2010-04-17 kl. 11:30
+29 grader

Anhörigträffen i Boden inställd

|
Tyvärr måste vi ställa in anhörigträffen i Boden pågrund av kommunikationsproblemen som just nu drabbar flygtrafiken i Sverige.

De anhöriga som anmält sig har vi kunnat få tag på, spontantbesökare meddelar vi på detta sätt.

Träffarna i Stockholm och Östersund kommer att genomföras som planerat.

Mer information om FS 18 anhörigträffar>

Får förbandet på rull

|
Till vänster: Daniel Fredriksson och Fredrik Lundqvist.

NSE (National Support Element) uppgift är att stödja insatsen i Afghanistan med service, transporter, utrustning, drivmedel och reparationer. Staben har det övergripande ansvaret.

- Vi på staben samordnar förrådet, reparationsverkstaden och transporter för att förbandet ska kunna rulla och fungera, säger Fredrik Lundqvist, stabschef för NSE.

Under FS 18 har verksamheten flyttat från Camp Northern Lights (CNL) till en betydligt större camp som heter Marmal. Den ligger i anslutning till flygplatsen nära Mazar-e-Sharif.

- Vi håller nu till på en multinationell camp som är betydligt större än CNL. Omkretsen på området är fem kilometer och de flesta europeiska länder finns representerade. Normalt är det tysk dominans på campen men med den amerikanska truppförflyttningen till norra Afghanistan har de amerikanska soldaterna ökat i antal. Våra lokaler på området är nybyggda och anpassade till vår verksamhet samtidigt som vi är förberedda att utöka verksamheten här, säger Fredrik Lundqvist.

Ansvar över andra funktioner
Som nämnt samordnar staben förrådsverksamheten, reparationsverkstan men också Movcom vid Marmal. Movcom är transportverksamheten till och från Sverige. Förutom de, har man ansvar över funktioner som är kvar på CNL. Och det är fortifikationsofficeren, brandmästaren, post- och ekonomiansvarige.

Här bor personalen från FS 18 vid Marmal. Tältförläggning i storformat. Det norska förbandet ansvarar för drift och underhåll. Enligt uppgift fungerare det mycket bra.

Det börjar bli varmt i Afghanistan

|
Stefan från transportgruppen PL och Hede, BQ hjälper hygoff att ta vattenprov i brunnen som finns på området.

Vi etablerar oss på nya platser i vårt område genom att bygga det man skulle likna vid minicamper eller FOB:ar (Forward Operation Base) som det kallas militärt.

Varmt väder = mer vatten
Vatten kan vara en bristvara i Afghanistan. Det går åt stora mängder vatten både för att dricka och att tvätta sig i särskilt nu när det börjar bli varmt. På en FOB som vi bygger hittade vi en borrad brunn. Då börjar detektivarbetet med att få fram information om när brunnen borrades och användes senast.

En vy från en FOB där vi jobbar för fullt. Brunnen närmast i bild. I bakgrunden arbete med tälförläggning.

Lokalbefolkningen hjälper oss
Vi pratade med lokalbefolkningen och tog vattenprover för att undersöka kvaliteten på vattnet och om brunnen kan användas. På plats för att bygga upp tältförläggningen fanns personal från sjukvårdspluton, transportgruppen och bravoplutonen ur skyttekompaniet.

Nyhetsuppdatering mil.se

|
Vi har precis skickat hem viktigt information till Försvarsmakten.

Som vi berättade på anhörigdagen, innan vi åkte till insatsområdet, så är www.forsvarsmakten.se (mil.se) den sida där vi först lägger ut viktigt information.

Gå direkt till nyheten via denna länk: Tyskar stupade i afghansk operation

/PAO FS 18

Medaljceremoni i Sar-e-Pol

|
Natomedaljen

Som ni kunnat läsa om här tidigare så tilldelas vi soldater en medalj efter att ha tjänstgjort minst 30 dagar i missionsområdet.

En solig dag fick vi besök av Chief of Staff här ute på PO:t och han utdelade då medaljer även till oss. Det kändes stämningsfullt och högtidligt att ställa upp på gårdsplanen och lyssna till överstelöjtnant Gustaf Wallerfelts tal.



Ibland kan det kännas som om varje dag är den andra lik i missionsområdet. Sådana här saker bryter av lite är mycket välkommet och ger ny energi.

På kvällen hade kockis förberett en trerätters middag för att fira medaljen och jag kan avslöja så mycket som att ingen behövde gå från bordet missnöjd…

Vill du veta mer om Natomedaljen klicka här>


På återseende! //PO Sar-e -Pol

Fullastat transportflygplan från Abu Dhabi

|
Välstuvat lastutrymme

De senaste veckorna har NSE Detachementets uppgifter präglats av inköp av ca 5,5 ton vattenlednings- och avloppsrör. Inköpet har gjorts här i Abu Dhabi och rören ska användas vid byggnationen i Afghanistan.

Europeisk standard
Frågorna om kvalité och standard har varit många, men all materiel har visat sig uppfylla europeisk standard. Rören levererades buntade i 6-meters längder samt rullar med en diameter på 2,5 meter. Till detta tillkom ett antal kartonger med skarvmuffar och diverse tillbehör.

Svenskt flyg
Transporten till Masar-e-Sharif skedde med hjälp av en svensk TP 84 (C-130 Hercules). Lastningen blev en prövning för alla inblandade för att få plats med all materiel både på längden och höjden. Med bistånd av duktig personal från Al Bateen Airport samt lika duktig C-130-personal lastades allt med stor precision. Liknelsen om att ”inte ens få plats med ett frimärke” är nära att ta till.

Läs mer om transportflygplan TP 84 (C-130 Hercules) >

Temperaturobservationer i Sar-e-Pol

|
Från Sar-e-Pol bjuder vi på lite olika värmeobservationer… Det har varit en mycket het dag även här ute i provinsen som ni ser.

+40,5 grader

Vi börjar med en toppnotering från vår termometer som sitter vid vår ytterdörr.

+31 grader

Värmen hade inte riktigt lagt sig klockan 16:36.

+170 grader

Och sist men inte minst en liten bild från kockis domäner där temperaturen alltid är hög. Middagen ikväll består av helstekt fläskytterfilé som ni ser.

Hoppas ni fått lite vårväder hemma i Sverige också så ni inte blir alltför avundsjuka på vår värme här nere.

På återseende! /PO Sar-e-Pol

Samma tid – fast inte...

|

Samma tid som i Sverige fast två och en halv timma efter…
Det låter lite konstigt, men är faktiskt sant. Under lördagen den 10 april gjordes Högskoleprovet av 25 tappra soldater nere i Afghanistan. Allt berodde på den tidsförskjutning som råder mellan Sverige och Afghanistan.

Samma tid som i Sverige
För att allt ska gå rätt till gör alla deltagarna från Sverige högskoleprovet samtidigt. Vare sig man är i Afghanistan eller hemma. Därför visade klockorna 11: 30 när soldaterna startade första delprovet och 09:00 hemma i Sverige. Där de flesta andra satt och utförde provet under nästan en hel dag med pauser.
- Vi tycker det är kanonbra att få göra provet här nere under vår insats, men det är bara synd att vi inte får jobba i grupp under provet, skojar några och skrattar högt.

Lite fakta:
67.800 personer gjorde Högskoleprovet under lördagen.

Högskoleprovet bestod av 122 frågor som skulle göras på exakt fyra timmar och tio minuter.

Varje år kommer drygt 25 000 studenter in på högskolan med hjälp av provresultat. Drygt en tredjedel av platserna på högskolan brukar gå till dem som har gjort provet.

Här nedan kommer några bilder på provdeltagarna både inför och under prov:

Dagens termometer

|
Eftersom vädret alltid är intressant så tänkte vi bjuda er på lite sådana observationer framöver. Vi inriktar oss på värme för att göra det enkelt.

Först ut är termometern på Camp Norhtern Lights, vi uppmanar alla andra PO:n och enheter att göra väderobeservationer och skicka in.

p.s. Har ni anhöriga intressanta termometrar är ni välkommna att skicka in också...
mejladress till oss: swecon.afghanistan@gmail.com

Termometer Mazar-e-Sharif 2010-04-13 kl. 11:30
+24 grader

Ingen militär, bara bistånd - en utopi

|
Den svenska debatten handlar ofta om att avveckla den militära närvaron i Afghanistan och istället satsa på humanitärt bistånd. Det är en god teoretisk tanke med samma förutsättningar att lyckas som kommunismen. Inte alls.

Humanitär hjälp behövs för att i förlängningen kunna skapa stabila demokratiska institutioner och en fungerande rättsapparat, men vägen till en enbart civil insats utan militär närvaro är lång och kantas av motståndsgrupperingar som vill behålla den förtryckande makt de en gång tagit med hjälp av vapen, hot och avrättningar. Läs fortsättningen på fredssoldater.se>>

Från skyttesoldat till mekaniker

|
Jonas Jonasson mekaniker på stridsfordon 90.

Serviceingenjör i det civila - nu på insats i Afghanistan. Han är en erfaren soldat som deltagit i tidigare fredsbevarande insatser. Han har varit i Bosnien två gånger som skyttesoldat. Nu ville han göra något annat och då blev det mekaniker på stridsfordon 90.
- Tjänsten passar mig bra med bakgrund som ingenjör och mina tidigare insatser utomlands, säger Jonas Jonasson på bred skånska.

Som alla andra vid FS 18 startade arbetet i slutet av november och nu är han inne på sina sista elva veckor.
- Just nu längtar jag till familjen, gården och mina hundar, men det får gå, säger han.

Initiativtagare till gula bandet
Något som också ligger han varmt om hjärtat är stödet för de soldater som är, och har varit på fredsbevarande insatser.
- Jag är den som tagit fram och är initiativtagare till det ”gula bandet”. Det säljs för att öka stödet till soldater som är, ha varit på insats, men också anhöriga. Mitt mål är att sprida så mycket information som möjligt här i Afghanistan till alla, avslutar han.

När Jonas är hemma är han mycket aktiv i en motorcykelklubb för medlemmar som deltagit i utlandstjänst där han nu är vice ordförande.

En uppmaning från Fredsbaskrarna:
Visa ditt stöd för våra svenska soldater i utlandstjänst. Köp gula bandet!

Ta mig till mer information >

Lagboken som vapen

|
Med lagboken som vapen beger sig chefens rådgivare i juridiska frågor till en konferens i Kabul.

Väckarklockan ringer 04:00 i en av barackerna på Camp Northern lights. Det är dags för den svenska juridiska rådgivaren att stiga upp och bege sig till flygplatsen. Närmare bestämt till Marmal strax utanför Mazar-e-Sharif. En stundande konferens för alla rådgivarna inom ISAF i Afghanistan ska gå av stapeln i huvudstaden Kabul.

Konferensens syfte är att rådgivarna ska träffas och utbyta erfarenheter. Under två dagar ska cirka 30 stycken rådgivare från olika länder mötas. Alla har sin tjänstgöring just nu i Afghanistan.
- Vi träffas och byter erfarenheter och mycket handlar om ”Rules of Engagement”, de insatsregler som gäller för soldaterna inom ISAF. Förenklat betyder det, hur mycket våld får de använda i olika uppkomna situationer. Intressanta diskussioner om hur man tolkar olika lagar och regler förkommer också, säger Lars Johan Svensson, Sveriges juridiska rådgivare under insatsen, FS 18.

Lars Johan Svensson är polismästare i Sverige till vardags. Hemma har han sin fru Lena, dotter Maritza och det två små barnabarnen. I Afghanistan har han titeln Legal Adviser.
- Som juridisk rådgivare har han tre stora arbetsuppgifter under insatsen. Den största och viktigaste är den operationella lagstiftningen och som handlar mycket om ROE. Den andra är ersättningsregler som kan förkomma av olika anledningar. Och den tredje är, lag, rätt och disciplinärenden. Sedan förekommer andra juridiska rådgivningar i smått och stort.

Legal Adviser: Chefens rådgivare i juridiska frågor.

Eget brandskydd

|
Det är högt vattentryck när brandvärnet övar. Syftet med övningen är att använda brandskyddsmaterielen fullt ut. Men också att träna in handlaget med att rulla ut slang och koppla ihop. Alla deltagarna i brandvärnet är frivilliga och gör det här utöver sin dagliga tjänst.

Bengt Hammarberg, ansvarig för det förebyggande- och operativa brandskyddet på CNL. Han berättar hur viktigt det är att vara noga med utrustningen i minsta detalj. Om en brand uppstår får ingenting gå fel utan arbetet måste gå friktionsfritt.

Shafaf - en lyckad operation

|
Den afghanska arméns taktiska operationsplats. Christian Larböl och Daniel Rydberg från Sverige planerade tillsammans med de finska och afghanska officerarna.

Ett tusental soldater, med största delen från den afghanska armén, (ANA), genomförde en lyckad militär operation. Målet var att ta tillbaka ett område cirka 200 kilometer syd-väst om Mazar-e-Sharif.
- Brigadchefen Barakatullah från den afghanska armén var mycket nöjd med samarbetet mellan de svensk-finska och tyska enheterna som ägt rum under den veckolånga operationen, säger Christian Larböl, chef för operationer vid PRT MeS.


Den politiska ledningen i Kabul har till uppgift att stödja landets provinser. Provinsen Jawzjan med staden Sheberghan hade tappat kontrollen över vissa av sina områden. Syftet med operationen var att återta mark och ta kontroll över dessa områden.
- När slutmålet byn Almalek var tagen och terrängen runt omkring genomsökts var första fasen av operationen genomförd. Då var det dags för de svensk-finska och tyska enheterna att dra sig ur. Den afghanska armén stannade kvar för att visa att de har för avsikt att försvara området och tills vidare skydda befolkningen. Samtidigt som man har för avsikt att stödja folket på längre sikt i olika utvecklingsprojekt tillsammans med ISAF, säger Christian Larböl.

Inga förluster har rapporterats in under operationen men vissa enheter har upptäckt vägbomber, IED, som motståndarna hade grävt ner.

Planeringen av den militära operationen har skett under en längre tid och har ställts in vid tre olika tillfällen.
- Det är vädret som bidragit till att operationen ställts in. För att vi ska kunna utnyttja våra system fullt ut är ett bra väder en av förutsättningarna, säger Christian Larböl.

En av framgångsfaktorerna för att operationen blev så lyckad var att vi gjorde den tillsammans med afghanerna. Vår uppgift är, och har alltid varit, att stödja den afghanska regeringen och det afghanska folket, avslutar Christian Larböl.

ISAF = International Security Assistance Force
PRT MeS. = Provincial Reconstruction Team i Mazar-e-Sharif

Familjeträff för FS 18:s anhöriga

|
När: Söndagen den 18:e april, 10.00 - 14.30
Var: Soldathemmet vid Livgardet



På Programmet:

Hemkomsten: Vad händer nu? Hur återgår vi till en vardag tillsammans?

Samtal om vanligt förekommande reaktioner i samband med att man återförenas efter en lång tids frånvaro från varandra och praktiska övningar i kommunikation av ledare från de PREP-kurser som Soldathemsförbundet erbjuder.

Barn är mycket välkomna och kommer att sysselsättas av barnskötare i vårt lekrum eller för de större barnen finns pingis, biljard eller TV-spel.

Vid 12.00 bryter vi för en gemensam lunch.

Det finns varmrätt, sallader eller paj i vår cafeteria för 65:-. Vill du ta med dig mat och värma går det också bra.

Anmälan till: soldathemmet.livgardet@tele2.se

eller 08-581 711 40



Hjärtligt välkomna!
==========================

Operationen Shafaf blev lyckad

|
Bilderna nedan är från en lyckad operation tillsammans med den afghanska armén och polisen. Deltagande enheter var från Afghanistan, Sverige, Finland och Tyskland.

Svenska enheter är grupperad vid polisstationen i Qush Teppa.

Den afghanska arméns taktiska operationsplats, där svenska, finska och afghanska officerare planerade.

Svenska och finska officerare planerade.


Nattförläggning med den svensk-finska enheten.

Delar av den svenska styrkan som framrycker på en förhållandevis bra väg som blev sämre efterhand.

Delar ur den afghanska armén, (ANA), under framryckning.

En plats där svenska, afghanska och tyska soldater hade samlats under operationen.

Tjock dimma efter ett kraftigt regnväder under natten försvårade operationen.

Papper – jättemycket papper

|
Annki Häggberg och Pernilla Johansson på väg ut till Mazar-e-sharif och lämnar STEX:et för ett tag.

Det finns en plats på Camp Northern Lights där de flesta har varit, STEX:et. Tjejerna som arbetar där gillar att träffa folk och arbeta med administration.
- Det bästa med jobbet är att få träffa alla trevliga människor vid FS 18, säger Annki Häggberg.

Båda arbetar till vardags åt Försvarsmakten i Sverige. Annki Häggberg som lärare och Pernilla Johansson som sekreterare. Men just nu tillhör de FS 18 och har hand om Stabsexpeditionen, STEX:et som det kallas.
- En normal dag arbetar vi med papper, jättemycket papper, säger de båda och skrattar. Vi gör också kontorsbeställningar och har tillverkning av ID-kort, men också mycket annat. I bland har vi möjlighet att göra fotpatruller och delta i andra möten eller aktiviteter i Mazar-e-sharif. Och det är bra, för då får man variation på vardagen. Men vanligtvis är vi fast i expeditionen mellan 08:00 till 20:00 de flesta dagarna i veckan, säger Annki Häggberg.

På frågan om vilka kvalifikationer som behövs för deras befattning svara de: ”Man ska ha ordningssinne, gilla papper och administrativa uppgifter samtidigt som man ska tycka om människor, säger Pernilla Johansson och Annki Häggberg instämmer".

Ibland har vi en Stex-extra som heter Eva. En hjälp som är bra att ha när vi är hemma på leave eller har andra uppgifter som kräver stöttning.

Här är den normala platsen för dessa två, i STEX:et, Stabsexpeditionen.

En veckas operation i söder

|
I grus och damm är vi på väg ut!

Alltid vid gott mod och med något extra i bakvagn!

Camping alá ISAF.

Ja, då har det var operation i södra delen av vårt område. Det blev en vecka och vi var många enheter som följde med.

Vi hade även OMLT, (Operational Mentoring and Liaison Team) vars uppgift är att utbilda och vara mentorer för den afghanska armén, (ANA) och polisen.

Det här var ANA:s och den afghanska polisens operation. Vi fanns där för att understödja under deras framryckningar och uppgifter. De är det vi är här för att göra, stödja och hjälpa dem att få kontroll över problemområden och kunna göra sitt jobb.

Vi och vår enhet skulle rulla ända fram med den afghanska armén och polisen för att finnas nära till hands om något skulle hända. Från sjukvård hade vi de olika sjukvårdsenheterna med.

Det blev långa kördagar genom trånga byar, på smala vägar bland bergen och i en stenig wadi. Vi har sovit i tält eller i vagnen, vi har tvättat oss med tvättlappar/babywipes, blivit håriga och skitiga och antagligen inte luktat så gott. Men det här är vad vi vill
göra och det vi ska göra, vi ska finnas där ute på plats, där det kan hända något.

Det är just nu vår i Afghanistan och det grönskar och blommar friskt bland kullar o sten. Under operationen har vi fått se en ny sida av Afghanistan och vårt område. Det är vackert och en otrolig natur här, det här landet är väldigt udda utformat med allt från öken till 3000 meter höga berg och gröna kullar.

Vi har haft en lyckad operation och vi har gjort vårt jobb. Vi har alla gjort det vi ska och är utbildade för, inga konstigheter!

Out!

Otroliga vyer!

Trångt för Patrian i vissa lägen.

Linkup med OMLT och ANA.