Fotpatrull med Delta Quebec

|
Vi hittade en lagom stabil övergång när vi korsade en flod.

Dagligen genomförs flertalet fotpatruller runt om i vårt ansvarsområde. Denna gång var vi i en större by väster om Mazar-e-Sharif, där det fanns en skola och några större moskeér samt en centralt belägen polisstation. Solen sken hela dagen och vi uppehöll oss cirka två timmar i byn.

Några av våra fordon.

Dokumentation
När vi befinner oss i byarna dokumenterar vi standard på skolor, hälsovård, säkerhet och tillgång på vatten. Det första vi fick se av befolkningen var att de ryggade tillbaka och visa tydligt att de inte var helt bekväma med vår närvaro.

Sådana tecken är aldrig bekväma att mötas av men väl inne i byn fick vi kontakt med ett par yngre personer, som vi med hjälp av tolk kunde få mer information av. Vi hade hoppats på att kunna genomföra denna patrull tillsammans med afghansk polis, men den här dagen kunde de inte lämna sin postering.

Moské i en av byarna.

Fotbollsmatchen med kidsen.

Fotbollsmatch
Väster om byn började de stora slätterna och landskapet spricka upp till stora gröna fält där getter i mängder betade. Vi tog tillfället i akt att försöka bryta isen med byborna och kastade fram en fotboll. Det dröjde inte många minuter innan ett 20-tal barn genast ville spela och slutligen kom även de äldre.

Det är många frågor man vill ha svar på när man samtalar med folket samtidigt som man inte får vara för påträngande. Det gäller att göra ett gott intryck för att på sikt vinna afghanernas förtroende även i dessa byar.

/Delta Quebec / R. Kihlberg / Bloggansvarig

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att ni delar med er av ert arbete. Om alla vuxna människor hade barnens öppnna sinne skulle det inte finnas så mycket elände i världen. Ta väl hand om varandra och var rädda om er! Sänder en extra varm kram till Hertz! Kramar från en mamma

mamma sa...

Undrar hur många fotbollar ni har med er? Är de sponsrade av någon sportkedja t ex Stadium, Intersport? Underbart att se er soldater leka med barnen.
Kram från mamma Wahlbom från ett vitt Blekinge

Nuria Granlund sa...

Tack för att ni visar oss som sitter här hemma att det finns folk som ni, som vill och kan förändra värden!
Jag är jätte stolt speciellt över min son Stefan Granlund som har lärt mig att agera och inte bara prata.

Jag älskar dig!

Lena sa...

Hoppas ni har det bra där nere.Här hemma är vi nog snart insnöade. Jag är stolt över min grabb och insatsen han gör.Skönt att du ringer så ofta. Vi tänker på dig varje dag.
Kramar

Anonym sa...

Hej Anders!
Blev lite fundersam när kockarna måste trolla med knäna för att åstadkomma semlor. Hur går det med den övriga maten? Jag vet ju de som kan bli lite kinkiga när inte maten serveras i lagom tid och mängd!
Hoppas allt är bra med er!
Mor & far i F-hyttan

Carina-Fina sa...

Såg ett bra inslag på TV4 nyheterna med Kapten Henrik och hans tappra pluton i Mazar ikväll. Glad överraskning att få se er och fin intervju, ni var strålande!

Kapten Henriks malliga mamma.
http://soldatmamma.blogspot.com

Anonym sa...

Man blir glad i hjärtat när man ser Delta Qubeck spela fotboll med barnen. Tänk om fotboll är lösningen på världens konflikter! Alla i Uddeholm räknar dagarna till dess att vår fotbollstjärna är hemma igen.
Kram

Skicka en kommentar