Ett slag för framtidens Afghanistan

|
Nasir som hjälpte oss står mitt på bilden, dagens hjälte!

För en tid sedan bidrog andra grupp ur Charlieplutonen till direkt bistånd och hjälparbete för kvinnor och barn i vårt närområde.

Tillsammans med vår pastor och genderadvisor besökte vi WCLIO:s (Women and Children Life Improvement Organisation) huvudkontor i centrala Mazar-e-Sharif.

Pontus har läxförhör på enkla engelska ord som barnen stolt visade upp ur sina skolböcker.

Skåp som tidigare skänkts från vår kontingent.

Långvarigt samarbete
Organisationen har vi samarbetat med i flera år. Det som kvinnorna, från denna organisation, syr och broderar säljs under våffelstunden på fredagarna (som vi skrivit tidigare om på bloggen). Vår HUM-kassa bidrar till att de kan inköp av material, löner, hyra och mediciner samt annat som kan tänkas behövs för att driva organisationen vidare.


Helt fel adress
Det hela började lite tråkigt då den adress vi fått för deras kontor var ca 1 km och tusen gator fel. Vi fick därför gå ut ur våra fordon (utan tolk) och försöka fråga afghanerna på gatan vart vi skulle åka.

Det samlades fort massa barn runt oss och även om de var väldigt hjälpsamma och pekade i alla olika väderstreck, var vi lite osäkra på vad som låg i utpekad riktning. Räddningen kom i form av en 12-årig hjälte vid namn Nasir som på knagglig engelska erbjöd sig att guida oss rätt.

30 min senare (och 40 min försenade till mötet) var vi slutligen framme vid vår destination. Halva styrkan gick in i WCLIO:s huvudkontor och resten skötte bevakningen utanför.


Engagerad föreståndare
Väl inne i byggnaden blev vi välkomnade av Larissa som är föreståndere för organisationen WCLIO. Hon visade upp ett klassrum där de precis avslutat en läs- och skrivkurs i Dari för kvinnor och deras barn.

De håller även kurser i eget företagande för kvinnor. Det märktes verkligen att förestånderskan levde för den här organisationen och de kvinnor och barn de utbildar. Vilket återspeglades i stämningen bland eleverna.

Rätt till utbildning
Därefter fick vi följa med in på kontoret där vi blev bjudna på Afghan tea och godis. Larissa berättade att de arbetade för att kvinnor i Afghanistan skall ha rätt till en utbildning och ha rätten att själva kunna tillverka och sälja exempelvis egenproducerade väskor och sjalar.

Det känns skönt att vi stödjer en organisation som verkar för att kvinnorns rättigheter ska utvecklas i Afghanistan.

Ulrika tittar igenom kläder som lämnats över till organisationen från er.

Insamlade saker från er
Från er anhöriga har organisationen fått massor med kläder och skor som WCLIO sedan kommer att fördela till de familjer de arbetar med. Dessa är framförallt riktigt fattiga familjer som kommer få stor användning av det ni bidragit till att samla in.

Slutligen åkte vi positiva känslor tillbaka till Camp Northern Lights

Med vänlig hälsning 2C, Charlieplutonen

7 kommentarer:

Mamma Ingela sa...

När man läser det här så ser man verkligen vilken nytta ni gör där borta. I allt det tragiska som hänt ser man att det finns en liten ljusglimt.
Tänker på de anhöriga och på er som ska fortsätta med insattsen. Kämpa på och var stolt över det ni gör för det är vi.
Ta vara på varandra.
Kramar från mamma Ingela.

Anonym sa...

När man ser hur ni arbetar och er närvaro har en så stor betydelse så kan man inte vara stolt nog som Svensk.
Vi tänker på våra stupade soldater varje dag
och har fått ett minne som vi aldrig glömmer.
En stolt pappa till en av våra soldater.
/Roth

madeleine sa...

Man blir glad i hela kroppen och själen när man läser och ser allt som ni gör därnere.

Fortsätt kämpa på trots er svåra förlust, ni gör oss stolta !

mamma sa...

Även jag är en stolt mamma när jag läser och ser allt ni gör för Afghanistan. Barnen måste älska er. Fortsätt kämpa ni finns alltid i våra tankar.
Kramar från mamma Wahlbom

Fredrik D sa...

Bra chattat grabbar.
En hälsning till hela pluton BQ.

Anonym sa...

Då jag vet att det förutom våra stupade soldater Gunnar och Johan fanns flera svenska soldater med i händelsen när Gunnar och Johan stupade vill jag sända er en hälsning. Ni som var med och upplevde detta trauma och nu måste gå vidare i livet med den upplevelsen skall veta att ni finns i mina tankar.Från djupet av mitt hjärta önskar jag att ni får det stöd ni förtjänar.

Anonym sa...

Ett jätte stort Grattis hoppas du får en fin dag o tårta Mimmi med familj

Skicka en kommentar