Joint in the efterrätt

|
Gunner two saknas på bilden, Jöns som vi så sött kallar honom.

Yankee India är en grupp som rullar runt, håller låda och lyssnar på vad män och kvinnor har att säga i de nordvästra delarna av det svensk-finska ansvarsområdet.

På Yankee är vi tre damer och tre karlar, detta för att kunna möta hela befolkningen på bästa sätt.

Denna dag stod joint patrol med finnar på schemat, i ordern stod det också road recce in the dessert...

Kalle på besök hos polisens kock.

Patrullen tog oss till centralbyn i distriktet Mengajek. Väl framme i byn som inte är särskilt vacker, men ack så charmig, stegade vår chef Kalle in till guvernören för ett möte.

På mötet bjöds det på smaskigt te och samtal om säkerhet och läget i distriktet. I Afghanistan jobbar man inte med stolar, utan möten genomförs på mattor. Detta medför att Kalle med sina soffliggande leder knappt kan gå efter två timmar i skräddarsits.

Nyvaken efter en natts sömn på polisstationen där det var -10 inomhus.

Vi soldater håller ställningarna utanför i korrekt buren utrustning. Helt enligt kapten Rydbecks direktiv (MA)! Ibland är det trevligt, ibland är det tråkigt.

Efter mötet gick vi en fotpatrull genom byn tillsammans med den lokala polisen. Därefter väntade ett besök på sjukhuset. På sjukhuset är det som i Sverige, både kvinnor och män som vistas, därför gick Kalle, Malin, Åsa och Karin in och jobbade på två täter. Besöket var intressant och personalen och patienterna på det spartanska sjukhuset var glada över att vi var där.

Obligatorisk fotografering efter mötet.

Malin tillsammans med fotografen Karin tillagar den goda tonfiskgrytan.

Middagen utspisades på polisstationen tillsammans med polischefen och guvernören. Vi hade knytis. Polisen bjöd på palaw och vi bidrog med en utsökt tonfiskgryta.

Framåt natten torrövade vi checkpoint med polisen inför vår nattpatrull tillsammans. Det blev lite småroligt.

De lokala poliserna var inte sugna på att ta några initiativ över huvud taget. Så vi placerade ut dem som pjäser så som vi ville att de skulle stå. Väl ute på patrullen fungerade det över förväntan. Med lite detaljstyrning så löste det sig.

Orm eller rödlök?

Resten av natten spenderade vi på polisstationen, det gick alldeles utmärkt och polisen var glada över vår närvaro även när vi sov på natten. Det värsta som hände var att Karin såg en orm på sitt postpass, som visade sig dock vara en påse rödlök.

På återseende!

/Dan MOT Yankee

9 kommentarer:

Anonym sa...

bästa blogginlägget EVER på den här bloggen, all eloge

Anonym sa...

läckert

Mamma Charlotta sa...

Hej alla ni fantastiska män och kvinnor som tjänstgör i FS 18. Kul att läsa att ni fått lite underhållning....hoppas ni var många som var på campen så ni fick lite avbräck i Er vardag. Nu räknar jag dagarna till min egen älskade son, Henrik N i CQ, kommer hem på leave. Ska bli så skönt att få rå om och skämma bort dig några dagar!
STOR KRAM

Anonym sa...

Tack för en underbar blogg. Trots att jag saknar min son väldigt mycket så känner jag mig så trygg och glad via all information på bloggen. FS18 Ni är bara bäst.

Anonym sa...

Skönt att se att du är dig lik Kalle, sköt om er!

/Fredrik Andersson, Skövde

Östgötamamman sa...

Grattis på Albin-dagen! Kramar till sonen och hälsningar till eventuella andra Albinar. Och alla modiga människor fortsätt vara rädda om er.

Anonym sa...

Det låter ju riktigt skojigt att vara i Afghanistan... Men det kanske underlättas av en kille som du Dan. Var snäll mot gubben i gummistövlar och ta hand om er!
Söderberg och Mattila

Anonym sa...

Ni är såå coola, delar uppfattningen att detta var bästa blogginlägget ever! Ni gör oss stolta.

ISA

Anonym sa...

GRATTIS JONAS Å, Skyttekompaniet, PÅ FÖDELSEDAGEN alla här hemma i familjen hälsar till dig och hoppas du får en bra födelsedag kramis mamsen med familj o syskon och pappsen med familj o syskon. Bror vann mot löven med 5-1. KRAM

Skicka en kommentar