Kvinnor på gränsen till yrkeslivet

|
Ulrika i möte med kvinnorna i sin roll som Gender Field Advisor.

Som de flesta känner till är kvinnornas situation i Afghanistan utsatt. De har svårt att röra sig och agera fritt i samhället, även om undantag finns. Bakgrunden till kvinnornas situation är ofta både kulturell och religiös.

Samtidigt består som bekant hälften av befolkningen av kvinnor, oavsett land, och vårt uppdrag att bidra med säkerhet i landet gäller ju även dem. Och genom att samverka med kvinnor kan vi både skapa bra kännedom om det område vi rör oss i, hjälpa till och stötta i olika projekt samt indirekt nå den yngre generationen. De som ska ta över landet i framtiden.

Besök hos en kvinnoorganisation
Det var ett mycket givande att besöka en kvinnoorganisation inne i Mazar-e Sharif för några dagar sedan. Där bedrivs en form av yrkesutbildning för kvinnor som under tre månader bland annat får lära sig olika typer av handarbeten. Deras arbeten säljs och de kan skapa sig en liten inkomst. Vi fick se fantastiskt välgjorda broderier, tyger och kläder som gjorts av kvinnorna.

Tappra afghaner
Vår Gender Field Advisor Ulrika talade med en kvinna som berättade att hon går två timmar enkel väg för att komma till organisationen varje dag. I ett regnigt och lerigt Mazar-e Sharif så förstod vi vilken kärv uppgift det måste vara. Varje dag får vi ytterligare bevis på hur tappra afghanerna är.

En pojke hade ritat en teckning av ett svenskt fordon, speciellt till Ulrika.

Spinnrock som används i yrkesutbildningen.

Hantverket var imponerande.

Cecilia, Mian och Fredrik följde med på besöket för att bidra utifrån sina olika befattningar.

4 kommentarer:

Carina-Fina sa...

Läser om kvinnan som går två timmar enkel väg för att komma till organisationen varje dag i ett regnigt och lerigt Mazar-e Sharif. Varje dag får vi ytterligare bevis på hur tappra afghanerna är.
Jag blir gripen ända in i hjärteroten.
Går det inte att få med sig deras arbeten hem på leaven? Tar mer än gärna på mig att sälja hemma.
http://soldatmamma.blogspot.com

Ulrika, Gender Field Advisor FS 18 sa...

Det går helt klart att köpa från kvinnorna, varje fredag så säljer vi deras hantverk på campen, till soldater och annan personal. Läs tidigare inlägg "våffelväder" som publicerades i november.


Ta kontakt med din soldat så kan han/hon skicka hem varor i postpaket. Ett annat sätt att stödja kan vara genom de hjälporganistationer som verkar här i Afghanistan, och gör ett viktigt arbete.

Vi kommer att berätta lite mer andra sätt att stödja den afghanska befolkningen, i ett senare inlägg som vi förbereder.

Stolt soldathustru sa...

Härligt att se vilka andra uppdrag ni också har där borta. Jag känner starkt för ert arbete för kvinnorna och barnen. Det blir varmt i mitt hjärta.

Mer av sådan rapportering. Tack alla för att jag får se med egna ögon att det inte bara skjuts och krigas. Det är det enda som rapporteras om i media. Men det visste ni ju innan.....Tack!

Camilla sa...

Den där spinnrocken behöver ett drivsnöre för att kunna fungera!

Skicka en kommentar