Charlie Quebec åter i tjänst

|
Vårt nya hem.

Snart har tredje skyttepluton, Charlie Quebec gjort sin första fjärdel av missionen i Afghanistan. Vi är nu tillbaka från en välbehövlig ledighet och det känns som vilan och återhämtningen varit nyttig för att ta itu med nästa period.

I insatsområdet har det hittills varit en tid fylld av intryck, spännande uppdrag men också rutintjänst. Nu känns det som det är dags att sammanfatta vår första del av insatsen.

Spaning på 2400 meters höjd.

De första två veckorna i missionsområdet bestod av såkallad HOTO-träning (Hand over take over) vilket innebar att avgående förband ur FS17 skulle lämna över ansvaret, sin utrustning och framför allt sina erfarenheter till oss på FS18.

Lära oss jobbet
Fotpatruller, otaliga genomgångar, inskjutningar av alla vapensystem, men framförallt ”on the job-training” där vi tillsammans med våra företrädare fick lära oss jobbet på plats i den skarpa miljön fyllde ganska snabbt vår första tid.

Några av alla nyfikna barn vi träffat.

Många olika uppgifter
Efter den inledande perioden började vi så lösa våra första uppgifter som en pluton; eskort, vakttjänst, QRU-tjänst (Quick Reaction Unit) och patrullering både till fots och med fordon genomfördes i ett högt tempo.

Plutonen har bland annat, fått rycka ut på IED-larm där vi bland annat fått säkra platsen så att våra bombtekniker kunnat jobba i fred. Vi har även undsatt egna svenska enheter som varit utsatta för stridskontakt.

Patrull i eländig terräng
Vi deltagit i långtidspatruller (LRP – Long Range Patrols) tillsammans med ett MOT (Mobile Observation Team). Syftet med dessa patruller har varit att inhämta information och därvid möjliggöra samverkan med afghanska myndigheter och civila.

Vi har dessutom under kortare period löst uppgifter uppdelade på tre täter från Sheberghan i väster till Aybak i söder, med ett avstånd på över 200 kilometer mellan enheterna, dock alltid tillsammans med någon av plutonens tre officerare.

Fordonspatrull i Mazar-e-Sharif.

Larmstyrka
För tillfället ansvarar vår pluton för QRU-tjänsten i vårt område. QRU är en larmstyrka vars uppgift är att undsätta/understödja egna eller andra nationers enheter i händelse av en incident dygnet runt, året runt. Något som ställer mycket höga krav på självständighet, personlig mognad, men framför allt stor proffsionalism hos den enskilde soldaten.

Jag vill med dessa rader tacka er anhöriga för det stöd ni ger oss under vår insats här i Afghanistan.

På återhörande!

/Charlie Quebec Kapten Håkan Jorsell, chef 3.e skyttepluton

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för det jobb ni gör, jag är otroligt stolt över er! Tänker på er i CQ, och min egen särskilda soldat, varje dag. Var väldigt mysigt att ha dig hemma! Lycka till med allt!

Lillan sa...

Kul att äntligen få läsa lite om vad ni i CQ sysslat med den första tiden! Vi här hemma är väldigt stolta över er alla!

Lena sa...

Vad stolt man är som mamma när man läser vad ni grabbar och tjejer gör.Vi tänker på er varje dag och era insatser ni gör. Linus Emma och Frida hälsar till dig storebror.
Kramar mamma

Mamma Ingela sa...

Kul att läsa om er i CQ. Är verkligen en stolt mamma som blir mer stolt ju mer man förstår vad han/ni sysslar med där borta.
Kändes även väldigt bra att få ha sin son hemma ett tag och se att han mådde bra.

Ha det bra och lycka till med alla era olika insatser.
Kram mamma Ingela

Lyckhammar sa...

Hej på er alla i CQ.Blev lite orolig när vi inte hörde något ifrån er.
Vi är stolta över allt ni gör.
En extra kram till Daniel.L. vi tänker
På er ofta.

Hör av dig när du har möjlighet
Mamma Elisabet

Skicka en kommentar