Ett steg i rätt riktning

|
Under den första delen av missionen har vi på OMLT Kandak tillbringat mycket tid tillsammans med Afghanska Armén (ANA). Det är viktigt att skapa goda relationer och ett bra arbetsklimat, något som sen blir kärnan för vår handledning på olika nivåer.

Justering av skjutställning.

Skarpskjutning
Ett tillfälle för oss att på nära håll observera och handleda soldater kom när ANA skulle genomföra en skarpskjutning. Den gästfrihet och det goda arbetsklimatet som vi varje dag upplever tillsammans med officerarna ur ANA har gjort att vi tidigt sett dem som våra vänner och kollegor.

Vi blir alltid välkomnade med ett stort leende samt bjudna på morgonfika, självklart är det vi som enligt dem ska sitta i den enda soffan som finns på kontoret.

Kalla fingrar
Denna dag startade med att vi mötte upp kompaniet utanför deras bostäder inne på den stora campen Shaheen (falken). Väl ute på skjutbanan möttes vi av den kalla vinden från bergen i söder och av soldater som hade glömt sina handskar... Så delar av förmiddag gick åt att blåsa in händerna för att hålla fingrarna varma.


Säkerhetsgenomgång
Skjutningen startade med en genomgång om säkerheten. Därefter fick varje soldat ett magasin med 30 patroner att visa vad de gick för, vi kunde observera nervösa soldater samt mer erfarna skyttar ta plats på den 100 meter långa banan.

Plötsligt kommenderade plutonchefen några snärtiga kommandon på Dari (Afghanska språket) och soldaterna började skjuta. I den torra jorden var det lätt att se vilka skyttar som siktade bra och vilka som verkligen behöver mer övning.

Justering av skjutställningar
I samråd med våra afghanska kollegor så hjälpte vi soldaterna med deras skjutställningar som var det vanligaste felet vi observerade. Här gällde det att använda sig av kroppsspråk och visa med våra egna vapen liggandes bredvid våra kamrater. Det som övades denna dag var liggande, knästående och stående skjutning.

Till lunch avslutades skjutningen och vi lämnade skjutbanan med våra kollegor från ANA där vi tillsammans kunde konstatera att mer träning behövdes. Imorgon fortsätter skjutveckan med raketgevär och kulspruta. Spännande…!

På återseende!

/OMLT Kandak

2 kommentarer:

Anonym sa...

Komihåg SARA REKYL!

Anonym sa...

Bra nu vet vi vad klockan är oss er. Tack för info om OMLT. Det var en bra anhörig information i Halmstad. Vi tänker på Er ha det så bra. Vintern håller i sig även i sydhalland. hälsningar till Karl G

Skicka en kommentar