På patrull med MOT Delta

|
MOT Delta och några av de afghaner vi möte under vår patrull.

Under mellandagarna genomförde vi i MOT Delta (Military Obersvation Team) en längre patrull till en by som ligger i den sydligaste delen av Samangan som är vårt ansvarsområde.

Syftet var att genomföra möten med lokala myndighetschefer. Med oss hade vi en skyttegrupp som förstärkning.

Guvernörens hus

Efter första dagens körning nådde vi en polisstation där vi efter en patrull tillsammans med den lokala polisen gick vi in i bas.

Natten till ära fick vi lov att sova i guvernörens nybyggda hus, väggarna var nymålade och luktade målarfärg men någon uppvärmning av huset var det inte tal om, senare diskuterades det om det inte varit varmare och bekvämare att sova i tältet utomhus med jord under oss istället för det kalla betonggolvet.

En fantastisk utsikt, titta noga så ser ni även ett av våra fordon.

Dagen därpå fortsatte resan söderut på för oss outforskade vägar. Vi passerade några bergspass och nådde som högst 2300 meter över havet (Sveriges högsta berg Kebnekaise är 2104 m ö h. Källa: Wikipedia) vägarna var i förvånansvärt bra skick mycket tack varje ett vägprojekt som genomförts av Sida.


Vi anlände till polisstationen i byn som var målet för vår patrull vid lunchtid och mötet startade kort därefter. Medans chefen och ställföreträdande chef genomförde mötet så var resten av gruppen utanför och övervakade området. Vi genomförde två möten och passade även på att dela ut vinterkläder till barnen i byn.

Hemresan gick betydligt fortare, sent på kvällen var vi framme vid vårt PO i Aybak där sängen väntade. Dagen efter en längre patrull går åt till att vårda och se över materielen samt rapportskrivning.

/Mark MOT Delta

5 kommentarer:

Småland sa...

Vilka guddomliga bilder.. Måste var en upplevelse, Vilken uppdatering, det är så härligt att se erat arbete och eran glädje. Måste säga att jag är så stolt över er.

Här hemma snöar det, är ca -3 grader kallt, Ska väl snöa lite till och från den närmaste veckan, så blir att ladda snöslungan!!
Gott nytt år!!

Lina sa...

Grattis för oss min älskade Niclas H. Förlovade i 3 år idag! Jag älskar dig <3
Din Lina

Carina-Fina sa...

Underbara bilder, man kan nästan ana hur det känns att vara där! Spännande med övernattningen, men att husen är så kalla! Hur värmer de upp? Hur lång är medellivslängden med sådana levnadsvillkor?
Jag har alltid så många frågor, om nån har tid och lust att komma med svar hemifrån eller bortifrån så blir jag glad.
Idag är en stor dag: Expressen börjar en artikelserie om Sveriges uppdrag i Afghanistan och kommer att skicka en ung duktig journalist till platsen - LÄS!!
http://soldatmamma.blogspot.com

Helena sa...

Roligt att få en ordentlig rapport.
Bilderna är fantastiska.
Varma hälsningar

Anonym sa...

Johan på Aybak!Gott Nytt År önskar "mostera"

Skicka en kommentar