På besök i en afghansk skola

|
Ulrika och John välkommnas av vår kontakt och blir rundvisade.

Igår var vi på besök i en skola som vi stöttat via vår HUM-kassa. Skolan drivs av ett non-governmental organization (NGO) och undervisar barn upp till tio år.

När vi anlände till skolan slogs vi av hur fattigt och torftigt miljön var för barnen. På morgonen var det bara några grader över nollan så det var kalla skollokaler vi mötte. Någon uppvärmning i klassrummen fanns inte och flera av barnen var alldeles för tunt klädda.

Barnen berättar om sina framtidsdrömmar.

Barnen visar för Ulrika vilka engelska ord de lärt sig.

Stolta över sin skola

Vår kontakt visade stolt runt oss i skolan och vi fick även möjlighet att besöka tre klasser som undervisades på förmiddagen. För att fler barn skulle få plats så studerade de halva dagen.

I en klass var det engelskprov och barnen var stolta över att visa vad de lärt sig. Totalt jobbar tre lärare på skolan, på frågan om vad de såg som största problemet svarade de alla att vintern var något som bekymrade. Kanske skulle de bli tvungna att ställa in undervisningen om det blev för kallt.

Framtidsdrömmar
Det man slås av när man besöker skolan är den glädje barnen verkar känna av att gå i skola. När vi frågade vad de ville ha för yrke i framtiden var drömmarna många. Högst på önskelistan stod dock lärare, läkare och pilot.


Skolgården med volleybollnät.

Låg standard
Som ni förstår är standarden inte ens i närheten av vad vi är vana vid i Sverige. Det är bara att inse att barnen vi träffat är lyckligt lottade, även om antalet barn som får möjlighet att gå i skola hela tiden stiger så är det fortfarande många som aldrig får chansen.

Fler går i skolan
Under talibantiden gick mindre än en miljon barn i skolan mot dagens 6,2 miljoner. Tidigare var även antalet flickor mycket litet nu går cirka 36% av flickorna i skolan.

Vi hoppas att få återkomma med fler bilder från skolan framöver, nu har vi med egna ögon sett vad de saknar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så trevliga rapporter läser man och ser jätte fina bilder på er och på omgivningen i den här bloggen, så snygga och stiliga ni är alla på bilderna särskild min son är så snygg i mina ögonen iaf *L* rolig med lite skämt ibland el hur!

Önskar er alla lycka till med allt i livet och era insatser där i Afghanistan!

Varma kramar på er alla
och en extera kram till min son John!
Älskar dig!

mamma Sh

Anna sa...

John! Var fasen håller Per sig gömd? Nu får du faktiskt dra med honom in i bild nästa gång! Du verkar ju vara den enda i gruppen som faktiskt fattat detta!

//Anna

Skicka en kommentar