Vår PO-chef var en av många som talade vid mötet.
I Afghanistan är det inte alltid lätt att nå ut till befolkningen med information. I städerna finns Internet och folk har mobiltelefoner men längre ut i byarna finns inget sådant. Afghanerna sprider sin information från mun till mun.
En viktig källa till information för byborna är mullornas tal i moskéerna. När vi vill nå ut med information är mullorna en bra väg att gå.
Många deltagare hade rest långväga för att komma på mötet.
Tillsammans med provinsguvernören kallade vi därför till ett stort mullamöte i distriktet Sayyad. Uppslutningen blev stor, cirka 120-150 personer kom för att höra bland annat PO-chefen och guvernören tala.
Det är viktigt att visa det Afghanska folket att ISAF och den Afghanska regeringen jobbar tillsammans för att skapa säkerhet i området för att kunna påbörja uppbyggnaden i landet.
Afghan national army och ISAF jobbar tillsammans.
När vi är ute delas ISAF:s tidning ISAF-news ut till lokalbefolkningen.
Som vanligt gjorde vi detta tillsammans med den nationella armén och den nationella polisen. Samarbetet fungerar bra och vi börjar nu bli vana vid att arbeta sida vid sida med Afghanerna.
Vi hade även den här gången stöd och hjälp från Camp Northern Lights i form av soldater från Papa Lima.
/PO Sar-e-Pol
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Det ser bra ut Birger! /Mackan
Antar att mullorna är en stor maktfaktor. Är de respekterade eller upplever man att folket är rädda för dem? Kan de utdöma fatwa eller straff mot sin befolkning?
Känner ni att mullorna är ensidigt med insatsstyrkan i landet?
http://soldatmamma.blogspot.com
Idag ska vi åka till Skövde på anhörigträff. Det blir ca två timmars bilresa så hoppas att väglaget är bra. Det ska bli mycket intressant att få ta ytterligare del av FS18 uppdrag. De som åker på dessa är beundransvärda! Längtar efter sonen! I februari får vi träffa honom! Många kramar och ta väl hand om varandra! Sänder en extra varm kram till Hertz från mamma och pappa
Ser att han har en annan väst på sig. Får alla ha den smidiga västen eller har de andra fortfarande den klumpiga gamla rackaren? Har hört mycket att soldaterna klagat på delar av sin utrustning. Är det ett steg mot förbättring där nere nu?
Så interessant läsning. Så trevligt med alla bilder ni lägger ut.
Har även konstaterat att ni har bra väder och att det håller i sig ;) Ingen snö för er... 18 grader i molrgon lördag!... Allt enligt yr.no
Kram Stina
Ja, jag undrar också över stridsgördeln på nedersta bilden. Är det något som alla får ut? /FS19
Vid första anblicken liknade bältet på soldaten på sista bilden det gamla hederliga dito som vi drogs med ända in på 90-talets mitt, men ett sådant kan väl ändå inte vara? Ve, detta otyg som levde kvar sedan kalla krigets dagar...
Vi har uppmärksammat att flera av våra läsare har observerat att vår stridsväst ser annorlunda ut. Så här ligger det till:
Chefen för FS18, Öv Christer Tistam har fattat beslutet att det är tillåtet att kombinera det gamla stridsbältet M/304K med den nya stridsvästen M/2000. Dvs det ni ser på bilderna är ett montage av dessa bälten/västar.
Det är fortfarande reglementerad utrustning, dvs materiel godkänd för användning inom Försvarsmakten som gäller. Dock har vissa av våra enheter tillstånd via Markstridsskolan (MSS) att bära en ny variant av stridsväst (läs gördel). Vänligen Kn Björn Rydbeck, assistent till Öv Tistam.
Till Kn Björn Rydbäck.
Hängslena är fortfarande ej tillåtna att bära vad jag förstått? Soldaten på bilden har just 304k hängslen.
Ett stort och hjärtligt TACK till alla som lägger ut bilder, kommentarer och hälsningar på bloggen. För oss anhöriga känns det som en tydlig länk till alla Er som är i Afganistan. Hade nog varit betydligt oroligare utan bloggen.
Hälsningar också till vår son Jakob i Sar-e-pol - att vi är omåttligt stolta över dig !
Kramar från Pappa och Mamma i Tångerda.
Rickard Birgersson på po-sep du är det finaste som finns!!!
tjejerna på Papa Lima;)
Till Kn Björn Rydbeck!
måste bara slå ett slag för en sann ordningsman! ni utför ett beundransvärt arbete med en avundsvärd nit trots ett stort och krävande ansvarsområde är ni alltid engagerad även i de små tingen.
Fler borde följa ert exempel att hela tiden fokusera på de viktiga sakerna i en insats nere i ett insatsområde. keep up the god work!!
Skicka en kommentar