Tung last anlände till Afghanistan

|
En bil känns väldigt liten i jämförelse med C-17 Globemaster

Häromdagen anlände de två sista av totalt fyra stridsfordon 90 till Afghanistan. Det var stor uppmärksamhet på den tyska militärflygplatsen Marmal när planet med stridsfordonen landade.

Vi på National Support Element (NSE) var på plats för att lasta ur fordonen ur det gigantiska flygplanet, som ingår samarbetet Heavy Airlift Wing (HAW).

Enormt stort plan
Att Boeing C-17 Globemaster är ett stort flygplan förstår man när man står bredvid det. Planet är 53 meter långt och har en vingyta på 353 kvadratmeter och klarar att lyfta över 77 ton utrustning.

Daniel kör av stridsfordonet med hjälp av backledare.

Urlastningen gick bra

Det går snabbt att lasta ur på flygplatsen i Marmal, planen står inte på flygplatsen längre än det är nödvändigt. Den här gången tog det bara 15 minuter från landning till vagnarna var urlastade. Direkt vi var klara började en norsk enhet att lasta utrustning som skulle med tillbaka.


Bägge stridsfordonen parkerade på flygplatsen.

Svensk pilot och lastmästare
Besättningen på Globemaster består av två piloter och en lastmästare. Lastmästaren ser till att all utrustning packas och surras på rätt vis. Planet har landat några gånger tidigare och har besättning från olika nationer. Några gånger har det varit svenska piloter och nu senaste även en svensk lastmästare.

Läs mer om Globemaster här>

Läs mer nyheter om transporten via mil.se>

Globemaster är inte det enda stora planet som landar här i Afghanistan, framöver kommer vi att berätta om andra transporter vi jobbar med så följ oss på bloggen!

/National Support Element

1 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det ser tungt ut, tom vingarna viker sig jue! *hihi*

Hälsa min göbbe där... Christian Axelsson...

Skicka en kommentar