"Nu stärker vi stödet för Sveriges veteraner"

|
Sverige spelar en viktig roll för internationell fred och säkerhet genom ambitiöst deltagande i militära insatser internationellt. Det är viktigt också för vår egen säkerhet.

Sverige har bedrivit insatser internationellt sedan 1948. I vissa fall har det varit frågan om fredsbevarande insatser med förhållandevis låg risknivå, men i andra fall har det varit fråga om insatser förenade med betydande risker. Sammantaget har genom åren 81 svenskar förlorat livet i dessa insatser, varav 16 fallit i strid. Inte minst insatsen i Kongo för 50 år sedan finns i dessa dagar i vårt minne.

Läs mer på regeringens hemsida

5 kommentarer:

Carina-Fina sa...

Jag tycker försvarsministern gör en mycket viktig och värdefull markering.
Just idag hamnar den desvärre i skuggan av ett "hemligt" telefonsamtalsom TV4 nyss spelat upp.
TV4s afghanistanjournalist idag blev ofrivilligt(?) vittne till ett samtal på telefon mellan Philip Simon, pressekreterare och Erik Lagersten, informationsdirektör Försvaret. Samtalet gällde skottvinklar vid dödsskjutningen av våra två svenska officerare och deras tolk i Afghanistan. Där satt försvarets pressavdelning i Stockholm och chitt-chattade om hur uselt cheferna på FS18 skött utredningen av dödsskjutningarna i februari.
-"Vi har ingen ordning på förbandet, inget funkar därnere, hur ska vi då kunna säga vad som hände? De vet ju inte ens vad som är upp och ner på en skokartong" uttryckte de nedsättande om ansvariga i Mazar i Sharif.

Det är graverande anklagelser om medvetet eller omedvetet sjabbel, förseningar och mörkläggning som media fört fram mot den ledning, som våra soldater i insatsstyrkan och jag som anhörig till soldaterna i skottgluggen på fältet, måste sätta all vår tilltro till.
Idag är jag ingen trygg och lycklig mor.
Försvaret är skyldiga hela FS18 och oss anhöriga en bra förklaring ikväll innan allt för stor skada av TV4s avslöjande följer. Vad är det som händer?
Carina NordenÅkerlund

Mamma sa...

Jag håller med dig Carina! samtidigt som jag blir vansinnig mot media, vad stämmer och vad stämmer ej? jag kämpar med näbbar och klor för att försvara mitt ställningstagande i detta, vilket inte är medias! och för vänner o bekanta uttrycker jag därför min avsky! Jag tycker det borde vara straffbart att vinkla fakta åt fel håll utan 100% säkerhet.

Jag hoppas det går ut en kraftig "dementi" som förklarar för oss alla/hela Svenska folket vad, varför och hur allt gått till.

Anonym sa...

Man undrar om de på försvarsmaktens informationsavdelning har förstått vad det innebär att vara en stödfunktion till ett svenskt förband i en krigszon?! För även om det säkert sårar deras egon så är det faktiskt just det de är, en stödfunktion! Ända sedan de tog över mediakontakten, i det tragiska ärendet med våra stupade soldaterna, har osäkerheten bara vuxit. De har totalt misslyckats med att förmedla den sanna bilden av händelseförloppet.

Man frågar sig var informationen blir förvrängd eller helt enkelt stannar?! Hur kan ngn ens tänka tanken att det skulle vara soldater eller befäl på plats som undanhåller någonting? I vilket syfte skulle detta ske?

Vi kan säkert alla förstå hur frustrerande det måste vara för en infoavd att inte få tillgång till den info de behöver, men faktum är att det är just detta som är deras jobb! Har de inte nödvändig info så har de inte helt enkelt inte skött uppgiften tillräckligt väl... Då får de leta bättre! Personal nere i Afg ska inte behöva jaga presskillar för att se till att de får info, arbetsbeskrivningen måste väl utgå från det omvända?!

Som jag ser det så borde infoavd gå ut och personligen be om ursäkt i alla våra stora massmedia. De borde förklara att det är djupt olyckligt att de med sin bristande kunskap, dåliga stresstålighet, urusla kommunikation (ELLER VAD DET NU ÄR SOM BRISTER PÅ INFOAVDELNINGEN) har lyckats misstänkliggöra soldater och befäl på plats i Afg. Jag anser att det är det enda de kan göra för att rätta till det de har ställt till med!

Dessutom borde de, klantskallar, som ofrivilligt (hoppas jag) var med på TV igår förklara att det är DE som inte kan hitta i en skokartong (inte FS18). Jag skulle gärna vilja se skrivbordsherrarna Simon eller Lagersten åka ner till Afg och "styra upp", det skulle vara mycket intressant... de borde verkligen be om ursäkt för det uttalandet också både offentligt och till berörda!

Medan våra svenska killar och tjejer riskerar sina liv för att utföra ett, av politiker beslutat, humanitärt arbete ska de inte behöva fundera på hur bilden av dem förmedlas härhemma. De ska kunna lita på att infoavd fixar det på ett tillfredsställande och ffa ärligt sätt, så att de istället kan fokusera på sin viktiga uppgift på plats. Det är dax för infoavd att ta sitt ansvar och "styra upp" här hemma (istället)!? Bättre sent än aldrig...

Anonym sa...

Fakta är det som framgår av tidigare redovisning från förbandet och Försvarsmakten. En man i polisuniform öppnar eld på mycket nära håll och 3st soldater och tolken faller till marken. En soldat överlever. I efterföljande eldväxling dödas angriparen. Utredningarna får säga vad som exakt hänt. Ovan är dock inget någon kan spekulera om - samma fakta som mil.se.

Carina-Fina sa...

Till två anonyma.
No 1, Det var det bästa jag läst på evigheter. "Som jag ser det så borde infoavd gå ut och personligen be om ursäkt i alla våra stora massmedia." Instämmer.

No 2. Du är kortfattad och bara upprepar de fakta som föreligger, men du skriver "det är dock inget någon kan spekulera om - samma fakta som mil.se.".
"Inget någon kan spekulera om", skriver du. Och ändå är det just det som görs, spekuleras, våldsamt dessutom, hämningslöst.
Och då finns det en skyldighet mot våra soldater i FS18 att stå upp för dem. Det borde vara pressavdelningen i Stockholms plikt.

Skicka en kommentar