Övning - en del av vardagen

|
Sjuksköterska Tomi, rapporterar över de skadade till narkosläkare.

Under söndagseftermiddagarna hålls sjukvårdsövningar för besökande och personal som jobbar på den svenska campen. Utbildningen ges främst av personal från sjukvårdspluton. Söndagens utbildning handlade om TOS: taktiskt omhändertagande i strid.

Vid detta tillfälle var det två poliser från Spanien, två poliser från Frankrike, en finsk legal samt en grupp ur skytteplutonen som var med och övade. Gruppen delades in i en svensk och engelsk språkig. Utbildningen bestod i ett teoripass, ett praktiskt övningspass samt ett avslutande övningsmoment med samlad grupp.

Henrik på bilden var tillsammans med Bengt övningsledare för den praktiska sjukvårdsövningen.

Nicklas höll i teorin, med hjälp av ett bildspel. Ina, Tommy och Linda gick igenom tips för tournique, visade stabilt sidoläge samt en mall för överrapportering av skadad. Poliserna visade sin förstahjälpen -materiel och jämförde den med den svenska.

Efter den teoretiska delen tog deltagarna på sig sin stridsutrustning och genomförde en patrull, där de blev påskjutna. Soldaterna och poliserna besvarade elden och drog de skadade i skydd där de genomförde det första omhändertagandet, vilket innefattar stoppa blödning samt ge fri luftväg.

Skyttegruppchefen Fredrik samverkar medan hans soldater håller cordon.

Arbetet leddes på skadeplats av skyttegruppchefen Fredrik. Skyttesoldaterna som inte hjälpte till med omhändertagande av skadade kamrater höll cordon (skydd runt platsen) medan de två lastades in. Sjuksköterskorna bak fortsatte omhändertagande medan de kördes till ett bakre läge till sitt tält och som stod beredda att ge ytterligare avancerad vård.

IVA-sjuksköterska Ewa tar tillsammans med narkosläkare Anders hand om skadad nr 2. Längre in i tältet jobbar narkos-sjuksköterskan Fredrik tillsammans med kirurgläkaren Niklas med skadad nr 1.

1 kommentarer:

Annelie sa...

Vad kul och se en äkta skåning(!!)...2 veckor på plats och redan på bild...kan bara säga: linslus...Jocke har varit där sedan december och fortfarande inte synts här på bloggen...hoppas du har det bra... nästa vecka är Jocke tillbaka!...Kram till dig Tomislav från oss i Småland...

Skicka en kommentar