Ökad säkerhet vid checkpoints

|
Den gamla checkpointen där säkerheten behövde förbättras.

I början av december gjordes, i samarbete med polisen i Balkhprovinsen, en översyn av ett stort antal så kallade checkpoints (CP) eller bemannade kontrollplatser. Dessa plaster ligger längs ringvägen som går igenom vårt område. Syftet var att komma fram till vilka åtgärder som kan vidtas för att förbättra säkerheten för poliserna.

En mur som förbättrar skyddet
I stort sett går det ut på att bygga en mur av runt checkpointen. Muren består av en sorts kubikmeterstora ståltrådsburar (Hesco-Bastions) som fylls med sand eller grus och ställs hop till en mycket stark mur.

Nu är den första CP:n färdigbyggd och G9 besökte platsen strax innan bygget avslutades.

De stora fördelarna med att vi bygger ut ett antal CP´s är att vi kan nyttja dem för vår verksamhet, och det ökar polisens möjligheter att snabbt förstärka sin närvaro i ett visst område.

Ett steg för ökad säkerhet
Detta är ett litet steg till förbättrad säkerhet, men vi tar dessa små steg varje dag och på sex månader hinner faktiskt en bit, även om man tar små steg. Det är naturligtvis inget enmansjobb att driva ett sådant här projekt, utan det har gjorts av personalen på G9-sektionen, med stöd av våra lokalanställda tolkar.

Nya förbättrade checkpointen.

Lokal arbetskraft
Bygget kostar ca 11.000 USD och genomförs av ett afghanskt byggföretag. Vi har god kontakt med företaget och de tar sin arbetskraft från närområdet, betalar hyggliga löner och har drägliga arbetsförhållanden. Allt efter afghansk standard förstås, kanske skulle en svensk arbetsmiljöinspektör ha sina synpunkter.

Bågen till vänster från december och nuvarande med president Karzai.

En intressant detalj är den båge som står över vägen. Vid reken i december satt det en sönderslagen bild i bågens topp, omöjligt att se vem det föreställde, men man kunde se konturerna av ett huvud. Nu sitter det en bild på president Karzai på samma plats. Det måste betyda något, och det känns hoppfullt…

Hans, G9

1 kommentarer:

Carina-Fina sa...

Det här var positiva nyheter. Gillar mycket att höra om förbättrad säkerhet och om afghaner som med hjälp av ISAF får bättre och normala liv.
http://soldatmamma.blogspot.com

Skicka en kommentar